Companii

Shloss Wachenheim preia indirect controlul la Zarea

11.10.2004, 00:00 31

Compania de vinuri Ambra din Polonia, controlat de producatorul german de vinuri spumante Schloss Wachenheim, a a achizitionat 10% din actiunile producatorului de vinuri spumante Zarea Bucuresti in urma unei oferte publice de vanzare inaintata de persoana fizica Mihaela Buzatu.
"Ambra din Polonia este o firma din grupul nostru. Nu stiu care este valoarea pretului pe actiune la care s-a efectuat tranzactia", spune Emil Popescu, directorul general al Karom Drinks, care detine un pachet de 38% din actiunile Zarea Bucuresti si al carui actionar majoritar este producatorul german de vinuri spumante Schloss Wachenheim.
In urma acestei tranzactii germanii controleaza circa 48% din actiunile Zarea, iar Popescu spune ca restul de actiuni pana la 51% va fi achizitionat din piata. Buzatu Mihaela ceruse un pret de 12.700 de lei/actiune pentru pachetul sau de 10% - de doua ori si jumatate fata de pretul cu care Karom cumparase pachetul de 45% si triplu fata de pretul pietei.
Totusi, aceasta ultima tranzactie arunca afacerea Zarea in mainile Schloss Wachenheim, pentru ca un pachet de 6% din actiunile Zarea a fost vandut recent de catre Karom Drinks catre un investitor polonez - Dabrowiecki Henryk, un investitor apropiat afacerilor poloneze ale producatorului german. Karom achizitionase pentru circa 900.000 de euro un pachet de 44,5% din actiunile Zarea.
Schloss Wachenheim are fabrici in Franta, Germania, Polonia, Cehia si Romania.
La sfarsitul anului trecut, Henkell&Soehnlein a preluat in proportie de 100% Astese Production SRL producatorul vinului spumos Angelli - lider de piata cu 45% - in urma unei tranzactii de 11,2 milioane de dolari. Ultima tranzactie din aceasta piata a fost facuta cu cateva saptamani in urma cand Indagrara Arad - un producator regional de bauturi spirtoase - a achizitionat pentru circa 500.000 de euro un pachet de peste 60% din producatorul Spumante Silvania, ultimul jucator din piata ramas in ograda statului desi fusese provatizat de vreo doua ori inaintea acestei tranzactii.
Pe piata vinurilor spumoase estimata anul trecut la 10 milioane de sticle mai activeaza Panciu, Jidvei si Cramele Prahova.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO