Companii

Siceram Sighisoara si-a dublat capacitatea de productie

05.10.2005, 17:59 89

Producatorul de materiale de constructii din ceramica Siceram din Sighisoara a finalizat lucrarile la un nou punct de productie, investitia totala cifrandu-se la peste 2,8 milioane de euro.

Cu noua fabrica, unde se vor produce materialele de constructii din gama Termobloc, capacitatea de productie a firmei a crescut cu aproximativ 120%.

"Tehnologia de fabricatie este complet automatizata, furnizorul fiind compania italiana Marcheluzzo, astfel noul produs va corespunde integral standardelor europene", a declarat pentru ZF Transilvania, Nicolae Neag, director comercial al Sicerom. Potrivit acestuia, caramizile Termobloc vor fi destinate exclusiv pietei interne, principalul motiv fiind greutatea acestor materiale care nu permite transportul pe distante foarte mari.

Reprezentantii Siceram au anuntat o crestere de 22% a cifrei de afaceri pe primele sase luni din 2005, raportat la aceeasi perioada a anului trecut, cand valoarea acestui indicator financiar a depasit 3,7 milioane de euro. In aceste conditii, conducerea companiei estimeaza ca pana la sfarsitul anului cifra de afaceri sa ajunga la 12 milioane de euro, in crestere cu 33% fata de 2004. "Ritmul de crestere al pietei constructiilor este foarte accelerat, iar noul sistem de zidarie, lansat anul acesta ne-a crescut vanzarile in mod substantial", a precizat directorul comercial al companiei.

Produsele Siceram sunt comercializate prin depozitele de specialitate din toata tara, reprezentantii conpaniei estimand ca momentan, detin o cota de piata de aproximativ 8% pentru materialele de zidarie si 4% pe segmentul de invelitori (tigla).

La fabrica din Sighisoara se realizeaza, in prezent, patru tipuri de tigla, insa planurile de viitor ale companiei includ lansarea unor materiale conexe precum cosurile de fum sau boiandrugi (grinzi de sustinere a unei parti de zidarie). Incepand cu 1995, Siceram fabrica vase din ceramica, pardoseli si zidarii aparente, toate destinate exclusiv pietei externe.

"Principala destinatie a acestor produse este Italia, deoarece ei sunt mai traditionalisti in materie de constructii si decoratiuni. Avem insa proiecte si pentru piata interna, deoarece consideram ca este in crestere si pe acest segment", a mai declarat Nicolae Neag. In prezent, exportul are o pondere de 10-12% din cifra de afaceri a companiei.

Potrivit oficialilor firmei, principalii competitori sunt Macon Deva, Elpreco si Wienerberger pe segmentul de zidarii si Tondach sau Bramac pentru invelitori. Siceram a fost privatizata in 1995 prin metoda MEBO. anca.rif@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO