Companii

Siderurgica Hunedoara are sanse sa fie privatizata

30.08.2000, 00:00 37



Siderurgica Hunedoara cea mai veche fabrica de otel din Romania, este salvata de la lichidare si ar putea fi privatizata, a declarat ieri Ron Ashkin, consultant american angajat pentru procesul de restructurare si privatizare, citat de Reuters.

Ashkin a a preciat ca perspectivele initiale ale fabricii, cu o capacitate anuala de 400.000 de tone de otel lichid, erau nefavorabile, insa acum exista o posibilitate ca Siderurgica sa poata fi privatizata.

"Din aproape 100 de otelarii din Europa de Est si fosta Uniune Sovietica nici una nu a fost salvata pana acum de la inchidere", a spus Ron Ashkin, care a adaugat ca "acum este un moment de cotitura pentru Siderurgica".

Ron Ashkin lucreaza pentru Recovery Group, specializata in servicii de consultanta pentru restructurare si care opereaza in Europa de Est in ultimii zece ani.

Siderurgica Hunedoara face parte din lista guvernamentala de 62 de companii care trebuiesc restructurate si privatizate ca parte a acordului PSAL (Private Sector Adjustemnt Loan) in valoare de 300 de mil. de dolari semnat cu Banca Mondiala.

Surse din cadrul FPS au declarat ca saptamana viitoare va fi depusa la Guvern documentatia privind strategia de privatizare a Siderurgica.

In luna martie, Ron Ashkin a condus o echipa de specialisti care a vizitat fabrica cu sediul in Hunedoara cu scopul de a incepe operatiunile de lichidare sau de restructurare a Siderurgica.

"Fabrica de la Hunedoara face parte dintr-un grup de cinci companii de profil cu probleme, pentru care optiunile erau inchidere sau restructurare", mai spune Ashkin.

El spune ca echipa de la Recovery Group a sosit la Hunedoara in mijlocul furtunii si ca in sae saptamani planul de atac era deja pregatit.

Practic, problemele cu care se confrunta Siderurgica sunt aceleasi care greveaza sectorul metalurgic din tarile est-europene.

"Majoritatea acestor companii de stat sunt conduse de fosti directori care se ghideaza inca dupa planul de productie si nu dupa vanzari", a adaugat expertul de la Recovery Group.

El spune ca a recomandat deja Fondului Proprietatii de Stat sa reduca numarul anagajatilor de la 8.000 la 1.600. si sa converteasca activele in capital de lucru.

"Dar directorii fabricii sunt deosebit de reticenti. Ei sau obisnuit sa nu plateasca datoriile catre bugetul de stat. Acest lucru s-a schimbat insa acum", spune Askin.

Anul trecut, fabrica s-a confruntat cu dificultati financiare si a fost nevoita sa inchida din unitatile sale de productie. Incepand cu luna martie, fabrica a inregistrat o crestere usoara a productivitatii si a vanzarilor, a mai adaugat acesta. Ca urmare, Siderurgica a platit factura electrica in luna iulie, pentru prima data in ultimii doi ani.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO