Companii

Siemens, invitata sa se implice in privatizarea Electroputere

03.09.2003, 00:00 25

Guvernul Romaniei ar vrea ca grupul german Siemens sa participe la privatizarea unor companii de pe piata romaneasca, precum Electroputere Craiova. Oficialii Siemens au spus ca vor studia o asemenea posibilitate, urmand sa ceara mai multe informatii pe aceasta tema.
"Am avut intalniri la nivel guvernamental cu primul ministru si alti ministri si ni s-a oferit posibilitatea de a ne exprima interesul pentru Electroputere. Derulam proiecte importante pe piata romaneasca, iar guvernul Romaniei ar dori sa ne implicam mai mult decat din postura de furnizor de echipamente. Ne-am luat angajamentul sa studiem aceasta posibilitate", a spus pentru Ziarul Financiar Georg Rozinsky, directorul general al Siemens SRL si reprezentantul grupului german in Romania.
Pentru divizia de locomotive a Electroputere a fost deja depusa o scrisoare de intentie din partea companiei americane General Motors.
Premierul Adrian Nastase s-a intalnit luni cu presedintele Consilului de Administratie al companiei, Heinrich V. Pierer, si cu vicepresedintele acesteia, Konrad Pernstich, pentru a analiza modul in care Siemens se poate implica in continuare in proiecte precum dezvoltarea infrastructurii si a telecomunicatiilor din Romania.
Reprezentantii companiei au aratat ca Siemens considera Romania drept partenerul preferat in regiunea Balcanilor, motiv pentru care a transferat o parte din activitatile sale la Sibiu.
In ceea ce priveste privatizarea societatii Electroputere Craiova, producator de motoare, generatoare si transformatoare electrice, General Motors a depus la mijlocul lunii august o scrisoare de intentie pentru preluarea sectiei de locomotive a Electroputere.
Electroputere a fost scoasa la privatizare pentru prima data la finalul anului 2001, insa la termenul limita de depunere a ofertelor a fost inregistrata o singura participare, cea a unui consortiu format din General Motors Corporation si Karsdorfer Eisenbahngesellshaft. Autoritatea pentru Privatizare a prelungit termenul de valabilitate a ofertei de pret pina in iunie 2002, iar ulterior pina in septembrie. Si la aceasta data, singura oferta a venit din partea aceluiasi consortiu, considerata insa de catre APAPS drept nesatisfacatoare, care de tine 62,5% din actiuni.
Concernul german Siemens, unul dintre cele mai puternice grupuri industriale europene, a incheiat cel mai mare contract din industria feroviara romaneasca de material rulant de dupa 1990 cu SNCFR Calatori, in valoare de circa 300 mil. $.
Germanii vor livra 120 de automotoare Desiro pana in 2007, dupa care va urma cel mai probabil o alta comanda de 104 trenuri pentru CFR Calatori.
Grupul Siemens este reprezentat in Romania de societatile Siemens SRL Bucuresti (infiintata in octombrie 2000), Siemens Tehnica Feroviara SRL Bucuresti, Siemens VDO Automotive SRL Timisoara (martie 2000), PSE Romania SRL Brasov (2001), Siemens Business Services SRL Bucuresti, OSRAM Romania SRL (1996) si Siemens Motor Systems SRL Buzias (august 2002). Principalele activitati ale grupului german pe piata romaneasca sint concentrate in domeniile IT&C, tehnica medicala, actionari si automatizari industriale, tehnica energetica si transporturi.
Anul trecut, volumul afacerilor Siemens in Romania a atins nivelul de 110-120 mil.euro. Siemens SRL, companie care reprezinta afacerile concernului german Siemens AG in Romania, estimeaza pentru acest an o triplare a cifrei de afaceri de anul trecut, avand ca tinta valoarea de 240 mil. euro.
Siemens este unul dintre cei mai importanti jucatori ai pietei interne de echipamente si servicii energetice, estimate pentru acest an pana la 550 mil. $. Pe piata, grupul german concureaza cu ABB, Alstom, Schneider Electric, Moeller, General Electric, Va Tech sau Itochu. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO