Companii

SIF Banat-Crisana vrea sa listeze Vrancart Bursa

15.12.2003, 00:00 19



Societatea de Investitii Financiare (SIF) Banat - Crisana intentioneaza sa listeze anul viitor la Bursa de Valori trei societati care vor fi delistate in curand de la Bursa Electronica Rasdaq: Vrancart Adjud, Napomar Cluj - Napoca si o companie hoteliera, a declarat pentru Ziarul Financiar Catalin Dobrescu, directorul departamentului Tranzactii al SIF Banat - Crisana.



Listarile vor avea loc in urma unor oferte publice primare de vanzare de actiuni, in urma carora societatile isi vor majora valoarea capitalul social cu minim 15%.



SIF Banat - Crisana detine in prezent peste 90% din actiunile Vrancart si Napomar si a lansat de curand doua oferte publice obligatorii de preluare in vederea delistarii societatilor de pe Rasdaq, conform legii valorilor mobiliare.



"Am decis sa le relistam, de data aceasta la Bursa, pentru ca ambele sunt societati bune, ce pot atrage investitori. In plus, dorim sa marim ponderea societatilor listate in portofoliul nostru, urmare a cererilor venite din partea investitorilor", afirma Dobrescu.



Cu cat portofoliul unei societati de investitii este constituit din investitii in depozite bancare, titluri de stat sau societati listate, cu atat coeficientul de risc este mai mic iar societatea este considerata mai sigura. Riscul creste pe masura ce in portofoliu devin preponderente investitii in actiuni ale societatilor inchise.



Investitorii in actiuni SIF au cerut de mai multe ori pana in prezent conducerii acestora sa reduca investitiile in societati nelistate.



Oficialul SIF nu a dorit sa precizeze care este numele companiei hoteliere ce va fi listata, mentionand ca aceasta are in proprietate patru hoteluri si se pregateste sa mai cumpere unul.



Vrancart Adjud, unul din cei mai mari producatori de ambalaje din carton din Romania, este printre cele mai profitabile companii din portofoliul SIF Banat - Crisana, inregistrand in 2002 o cifra de afaceri de circa 15 milioane dolari (471,28 miliarde lei) si un profit net de 1,37 milioane dolari (45,5 miliarde lei)



Vrancart are un capital social de 272,16 miliarde lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 113.884 lei. Oferta SIF Banat - Crisana pentru delistarea companiei de pe Rasdaq se deruleaza in prezent la pretul de 154.944 lei/actiune, la care capitalizarea bursiera a Vrancart este de 10,9 milioane dolari.



Napomar are ca obiect de activitate productia de masini unelte si a avut in 2002 o cifra de afaceri de 2,5 milioane dolari (84,8 miliarde lei). Profitul net a fost de circa 40.000 de dolari (1,35 miliarde lei).



Napomar are un capital social de 68,12 miliarde lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 25.000 de lei. Calculata la pretul pe care SIF la oferit pentru delistarea societatii - 53.799 lei/actiune, capitalizarea bursiera este de circa 4,5 milioane dolari.



SIF Banat - Crisana este una din cele mai bogate SIF, detinand active in valoare de peste 120 de milioane de dolari. Societatea este listata la Bursa de Valori, ultimul pret de tranzactionare fiind de 3.950 de lei. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO