Companii

SIRA iese pe piata cu doua fonduri inchise

09.12.2005, 19:09 26

SIRA, societatea de administrare a investitiilor controlata de austriecii de la Wiener Stadtische prin intermediul Omniasig Asigurari de Viata, va lansa doua fonduri inchise de investitii in prima jumatate a anului viitor.

SIRA administreaza in prezent Omninvest, fondul mutual cu cea mai buna performanta anul acesta, cu o crestere de 55%. "Probabil ca primul fond inchis va fi lansat undeva in trimestrul doi, iar al doilea va veni destul de repede dupa primul. Totusi, exista posibilitatea si sa le lansam in acelasi timp", a declarat Dorin Danescu, directorul general al societatii.

El spune ca decizia de a iesi pe piata cu fonduri inchise de investitii a fost determinata de faptul ca acestea scutesc administratorii de grija lichiditatii. "Cand urmaresti randamentul unui fond deschis, trebuie sa ai in vedere lichiditatea, sa poata fi rascumparate tot timpul unitatile. La fondurile inchise, aceasta grija a lichiditatii dispare", a explicat Danescu. Nevoia unei rezerve de lichiditati poate afecta negativ performanta unui fond de investitii.

In plus fondurile inchise, numite in legislatie "alte organisme de plasament colectiv", au reguli mai putin stricte de plasare a banilor, ceea ce le poate aduce un plus de castiguri pentru investitori, dar care pot insemna si un risc mai mare.

"Primul fond va fi orientat exclusiv catre piata de capital si va avea un caracter oarecum speculativ, depinzand de evolutia pe termen scurt a pietei. Celalalt va fi pentru persoane mai conservatoare, dispuse sa astepte mai mult timp", a mai spus Danescu. El a explicat ca al doilea fond va fi la fel de flexibil ca primul, doar ca va tine cont mai mult de situatiile financiare ale emitentilor de titluri de valoare. "Aceste fonduri sunt destinate persoanelor cu sume importante de bani, de peste un miliard de lei vechi (peste 27.000 de euro - n. red.), dispuse sa astepte vreo 3-5 ani. Ne asteptam sa inregistram randamente mai mari decat in cazul fondurilor deschise de investitii. Nu va conta atat numarul de investitori in aceste fonduri, cat suma investita", a spus directorul general al SIRA. Societatea administreaza doua fonduri mutuale de investitii: Fondul de Comert Exterior, orientat spre piata monetara, si Omninvest, orientat spre piata de capital. Societatile de administare a investitiilor Globinvest si BT Asset Management, parte a Grupului Banca Transilvania, au intrat de asemenea pe piata cu fonduri inchise.

In cazul fondurilor inchise nu exista limite in ceea ce priveste expunerea fata de un anumit tip de titluri sau fata de un anumit emitent, acestea putand investi si pe piata imobiliara sau in efecte de comert. Spre deosebire de fondurile inchise, fondurile mutuale nu pot plasa decat maximum 5% din activul net in titlurile unui emitent, sau maximum 10% cu acordul CNVM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO