Companii

Sistemul de radiografiere a camioanelor produs de MB Telecom şi premiat la Geneva ar putea aduce 12 milioane de euro

Sistemul de radiografiere a camioanelor produs de MB Telecom şi premiat la Geneva ar putea aduce 12 milioane de euro

Autor: Adriana Rosoga

27.09.2010, 23:49 133

Anul trecut, compania MB Telecom (MBT) a fost nominalizată deZiarul Financiar printre cele mai performante companii din zonaMuntenia-Dobrogea pentru rezultatele pe care le-a înregistrat în2008. ZF nominalizează şi acordă trei premii în fiecare an peregiuni companiilor cu o cifră de afaceri de peste 40 mil. lei (10mil. euro) care sunt pe profit şi care înregistrează salturiimpresionante în business. Ziarul Financiar şi-a propus să vadă cumau evoluat într-o perioadă de criză aceste companii.

În acest an, ZF organizează trei conferinţe în care va premiacele mai performante companii din România. Primul eveniment va avealoc mâine, 29 septembrie în Mamaia, iar următoarele vor fiorganizate în data de 28 octombrie la Sibiu şi 25 noiembrie laBucureşti.

MB Telecom a vândut până în prezent şase unităţi Roboscan,dintre care cinci au fost deja livrate, iar unul urmează să fiedistribuit până la sfârşitul lunii octombrie. Principalul clienteste Administraţia Vamală din România, iar compania se află înnegocieri şi cu parteneri din Panama, Israel, India, Grecia, ArabiaSaudită, Malaiezia, Mexic, Venezuela şi Brazilia.

MBTa câştigat premiul întâi la Salonul internaţional de invenţii dinGeneva din aprilie 2009, cu Roboscan 1M, un sistem de radiografierecu raze gama a camioanelor. Preţul mediu unitar pentru un astfel dedispozitiv se situează între 800.000 şi 1,7 mil. euro şi variază înfuncţie de model, facilităţi, capacitate de scanare şi dispozitiveopţionale. "În prezent capacitatea de producţie este de 10 unităţipe an, dar construim spaţii de producţie şi cercetare-proiectarecare să permită creşterea în 2011 a capacităţii de producţie la 50de unităţi pe an. Investiţia este în derulare şi are termen depunere în funcţiune 1 august 2011", spune Mircea Tudor,preşedintele MB Telecom. El a creat compania în 1994 alături desoţia sa.

"În 2009, Roboscan a reprezentat peste 50% din cifra de afaceri,iar în 2010 în condiţiile în care vom adjudeca licitaţiilepublicate, ponderea Roboscan în cifra de afaceri va depăşi 60%.Trebuie precizat că achiziţiile publice de astfel de tehnologii descanare au ciclul lung de implementare ceea ce poate generaoscilaţii în cifra de afaceri, la nivel de ani succesivi",precizează el.

Anul trecut, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 36,2mil. lei (8,5 mil. euro), în scădere cu 40% faţă de 2008, când arulat 59,7 mil. lei (16,2 mil. euro). "Proiectele mari desecurizare au o ciclicitate lungă, de obicei de 18-20 de luni, ceeace poate face să apară astfel de scăderi în anumiţi ani cupotenţial de recuperare în anii următori.

Astfel, în acest an estimăm venituri totale de peste 20 demilioane de euro, fundamentate pe contracte ferme în derulare depeste 12 milioane de euro şi un potenţial de adjudecare deaproximativ 8 milioane de euro", explică Tudor.

Angajează softişti

Compania are 85 de angajaţi, iar Tudor spune că intenţionează sămai aducă încă zece specialişti. Anul acesta au fost angajaţi 20 deoameni, marea majoritate fiind specialişti cu studii superioare dindomeniile automatizări industriale, dezvoltare de software,cercetare şi proiectare şi personal calificat pentru producţie şiservice. "Continuăm campania de angajări pentru a face faţăcontractelor semnate. Vom atrage cel puţin încă 10 specialiştiînalt calificaţi."

Cine mai dezvoltă tehnologii de scanare acamioanelor

Pe piata internaţională mai există doar şase companii dinAnglia, SUA, Franţa şi China care dezvoltă tehnologii de scanare acamioanelor.

În paralel cu investiţia în creşterea capacităţii de producţie,MB Telecom construieşte cel mai mare centru de cercetare aplicativăinterdisciplinară din estul Europei, pentru care a primit deja osolicitare de parteneriat din partea Asociaţiei Europene pentruSecuritate în Aviaţie.

De asemnea, compania are în derulare mai multe proiecte noiîntre care dezvoltarea şi pregătirea producţiei de masă a unuiaparat pentru detectarea biomarkerilor de cancer în sângele uman cumult timp înainte de declanşarea bolii, a unui utilaj şi metodepentru extrudarea metalelor cu un consum energetic de zece ori maimic decât tehnologiile actuale şi a unui sistem de echipare abancomatelor pentru a preîntâmpina clonarea datelor bancare de pecardurile bancare.

"Toate aceste proiecte fac obiectul unor brevete de invenţii,sunt bugetate şi se derulează în ritm accelerat."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO