Companii

Sky Gate Hotel: jumatate din clienti sunt in tranzit

07.10.2003, 00:00 35



Sky Gate Hotel, situat langa aeroportul Otopeni, asteapta anul acesta o cifra de afaceri de peste 2 milioane de dolari, cu 33% mai mare decat anul trecut. In euro, aceasta corespunde unei cresteri de aproape 10%.



Asteptarile hotelului, mult peste media actuala a pietei, sunt explicabile tinand cont de faptul ca a fost inaugurat abia in toamna anului 2001 si anul trecut a fost primul an de functionare, afirma reprezentantii companiei.



"Evolutia cifrei de afaceri se datoreaza consolidarii pozitiei pe piata, avand in vedere ca hotelul a fost lansat destul de recent", spune George Opris, directorul general al hotelului. "Fata de anul trecut, veniturile operationale s-au dublat", a adaugat el.



Locatia hotelului Sky Gate - langa aeroportul Otopeni - influenteaza semnificativ categoria de clienti. "Mai mult de jumatate dintre clientii hotelului sunt cei de tranzit: persoane care innopteaza la hotel inainte de un zbor cu avionul, sau care au nevoie de cazare din cauza anularii zborurilor", spune Opris.



Gradul de ocupare al a crescut de la 55%, cat era in semestrul doi al anului trecut, la 60% in prima jumatate a acestui an. Fiind amplasat foarte aproape de aeroportul Otopeni, hotelul atrage mai usor clienti straini, acestia detinand in jur de trei sferturi din total.



"Sky Gate a fost pana recent singurul hotel din vecinatatea aeroportului Otopeni. In urma cu o luna a fost inaugurat un alt hotel de trei stele, care este amplasat tot in apropierea aeroportului", mai spune Opris.



El sustine ca profitul operational al hotelului Sky Gate depaseste 35% din cifra de afaceri, fiind utilizat pentru rambursare de credite si pentru noi investitii. Din acest motiv, hotelul nu distribuie deocamdata dividende actionarilor.



Principalul actionar al hotelului Sky Gate este Fondul Romano American de Investitii (FRAI), cu un pachet de 40% din actiuni, alti actionari fiind Fondul Roman de Investitii (FRI), RNI Piram si Mazna Holdings. Managementul hotelului este asigurat, firma S.C. Hotel Management Consultancy SRL, detinuta de Opris.



Investitia totala in Sky Gate Hotel s-a ridicat la 12 milioane milioane de dolari si a fost finantata partial de actionari si partial printr-un credit de la Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD), a mai spus Opris.



Clasat la trei stele, Sky Gate Hotel are 108 camere, un restaurant, un bar, sase sali de conferinte, sala de fitness si parcare gratuita. Hotelul are 85 de angajati.



"Dorim sa extindem spatiile de cazare cu inca 30 de camere in viitorul apropiat, precum si zona de birouri si de conferinte", a spus Opris, cu privire la proiectele de viitor.



Preturile la receptie sunt de 139 de euro plus TVA pentru o camera single si de 167 de euro pentru o camera double.



Opris crede ca spre deosebire de segmentul hotelurilor de patru si cinci stele, unde cererea si oferta s-au stabilizat deja, pe segmentul de doua si trei stele, piata va creste in continuare. "Avand in vedere conditiile din Romania, cred ca in viitor vor creste atat cererea dat si oferta pentru structuri de cazare de doua si trei stele. Aparent, pe piata pentru hoteluri de patru si cinci stele, s-a ajuns la o stabilizare a cererii si ofertei", spune el.



In Bucuresti exista in total 20 de hoteluri de trei stele, cele mai mari fiind Best Western Parc, Ibis si Ambasador. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO