Companii

Slabirea concurentei creste vanzarile Argillon

08.06.2006, 00:00 19

Producatorul de izolatori din portelan de medie si inalta tensiune Argillon Romania, parte a concernului Argillon GmbH Germania, a anuntat o crestere de 500% a valorii vanzarilor pe primele trei luni ale anului, fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul restrangerii concurentei.

"Iesirea de pe piata europeana a companiei NGK, cel mai mare producator de izolatori din lume, care a decis sa inchida singura fabrica pe care o detinea in Europa, in Belgia, a lasat libera o portiune din piata. De asemenea, in momentul actual, piata izolatorilor din portelan pentru inalta tensiune are un trend ascendent in lume, in general, dar mai ales in Europa. Cererile mari de pe piata europeana sunt o consecinta a cresterii investitiilor in domeniul energetic", a declarat Danut Pop, directorul general al Argillon Romania.

El a adaugat ca in prezent peste 95% din productia realizata in Romania este destinata exportului, principalele destinatii fiind Europa si America de Nord. Pentru a raspunde cererilor existente pe piata, Argillon Romania a crescut capacitatile de productie ale fabricii din Turda de aproximativ zece ori, ajungandu-se, in prezent, la o productie de 6.000 de tone de izolatori anual. Pentru a sustine aceste cresteri, compania a realizat in septembrie 2005 o majorare de capital in valoare de peste 230.000 de euro.

"Investitiile totale in 2005 s-au cifrat la 8 milioane de euro si au fost orientate in principal catre dezvoltarea capacitatilor de productie. Anul acesta nu avem investitii semnificative ca valoare, targetul nostru pentru 2006, fiind stabilizarea cresterilor capacitatilor de productie realizate anul trecut", a mai declarat Pop.

In opinia acestuia, in urmatorii ani se preconizeaza o crestere a cererii pe plan mondial, iar un rol important il vor avea fabricile din asa-numitele low-cost countries, producatorii din vestul Europei fiind obligati sa-si reduca costurile si sa gaseasca solutii mai ieftine de productie.

"In aceste conditii, Romania ar putea sa fie o solutie pentru producatorii occidentali. De asemenea, desi in acest moment piata romaneasca in domeniu stagneaza la un nivel destul de scazut, mai ales din cauza instabilitatii din industria energetica, instabilitate generata de privatizarile in curs sau abia finalizate, estimam ca in urmatorii 4-5 ani cererile pe piata interna vor creste, ca urmare a investitiilor ce se vor derula in domeniul energetic", a precizat managerul Argillon Romania.

Concernul german a achizitionat fabrica din Turda, judetul Cluj in 2004 si in acelasi an s-au investit aproximativ 300.000 de euro in capacitatile de productie.

Conform datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finantelor, in 2004 compania Argillon Romania a inregistrat o cifra de afaceri de peste 1,3 milioane de euro, iar despre evolutia pe anul trecut conducerea firmei nu a dorit sa faca estimari.

Conform propriilor estimari, Argillon Romania detine o cota de piata de aproximativ 7%, principalul competitor pe piata interna fiind Electroceramica Turda. anca.rif@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO