Companii

Smithfield franeaza investitiile mari si asteapta un plus de 10%

Smithfield franeaza investitiile mari si asteapta un plus de 10%
23.02.2010, 23:09 53

Divizia locala de ferme a grupului american Smithfield ainregistrat anul trecut o cifra de afaceri de peste 153 mil. dolari(circa 112 mil. euro), in crestere cu 30% in dolari si profitoperational, comparativ cu pierderi de zeci de milioane de euro cudoi ani in urma.

Previziunile pentru anul in curs sunt insa mult mai moderate."Estimarile Smithfield Ferme pentru anul 2010 vizeaza o crestere acifrei de afaceri cu aproximativ 10%, pe fondul unei piete inconsolidare ca urmare a impactului crizei financiare asupraeconomiei", a declarat Bogdan Mihail, directorul general alSmithfield Ferme.

Astfel, dupa ce a investit anul trecut 25 mil. dolari pentruconstruirea si popularea fermei din Gataia Noua, la 50 de kilometride Timisoara si a alocat inca 30 mil. euro pentru ridicarea a 12ferme de crestere a purceilor, producatorul intentioneaza sa seaxeze anul acesta doar pe extinderea parteneriatelor incheiate cumicii fermieri prin ajutorul acordat acestora la accesareafondurilor europene.

Plus 10% la productie

"Strategia de dezvoltare include o crestere a capacitatii deproductie cu 10% in anul 2010, in functie de conditiile viitoareale mediului economic, prin punerea in functiune a noiingrasatorii, dezvoltate prin parteneriate cu fermieriindependenti", a spus Mihail.

Smithfield are peste 40 de astfel de proiecte in diverse stadiide dezvoltare pentru accesarea fondurilor europene.

Smithfield Ferme opereaza pe plan local 47 de ferme proprii,constructii in mare parte de la zero, cu peste 50.000 de scroafe si850.000 de porci comerciali pe an si doua fabrici de nutreturicombinate (FNC) in partea de vest a tarii. Ferma Gataia Noua aintrat in procesul de populare in a doua jumatate a anului 2009,urmand sa intre in capacitate totala de productie in cursul acestuian. Celelalte 12 ferme de crestere-ingrasare construite in 2009 seafla acum in diferite stadii de dezvoltare si urmeaza sa fiepopulate in totalitate in cursul acestui an.

70% din carnea procesata in Romania vine dinimport

"Fata de 2008, anul trecut Smithfield a inregistrat o crestere aproductiei cu 20%", a afirmat directorul general al companiei cu950 de angajati.

Desi previzioneaza pentru anul acesta o diminuare a ritmului decrestere pentru businessul Smithfield comparativ cu aniiprecedenti, Mihail este de parere ca potentialul industriei decrestere a porcilor in Romania si implicit consumul de carne deporc ramane ridicat. "70% din carnea procesata in Romaniareprezinta importuri, iar doar 30% este rezultatul productieiautohtone, asadar exista o cerere de piata substantiala neacoperitade capacitatile de productie locale", spune managerul SmithfieldFerme.

Ce afaceri mai au americanii

Grupul american Smithfield este prezent pe plan local prinintermediul companiilor Smithfield Ferme, Smithfield Procesare (cuactivitati in abatorizare), Pirin Agri (specializata in gestionareaterenurilor agricole) si Smithfield Romania (detine participatii intoate cele trei entitati enumerate mai sus). Printre cei maiimportanti competitori ai Smithfield pe piata carnii de porc senumara Marex, Agricola Bacau, Suinprod Roman si Caruz Group.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO