Companii

SNR face profit de 10 mil. euro la venituri de 75 mil. euro

05.07.2005, 20:10 22

Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) estimeaza o crestere cu 20-25% a veniturilor totale pentru anul 2005, la peste 75 milioane de euro, si un profit net de aproape 10 milioane de euro, a declarat luni presedintele companiei, Mircea Cazan.

"Anul trecut, veniturile societatii au atins 60 de milioane de euro si, daca vom reusi sa atingem tintele pentru acest an, pentru noi este mai mult decat multumitor. Trebuie sa avem in vedere ca preturile pe piata telecomunicatiilor sunt in permanenta scadere", a adaugat Cazan.

Potrivit datelor companiei, SNR are un portofoliu de 547 de clienti persoane juridice, care contribuie cu aproximativ 1,6 milioane de euro la veniturile lunare ale operatorului, pe partea de telecomunicatii. Conducerea societatii si-a propus ca, alaturi de transmisii de date, Internet, retele virtuale private (VPN), telefonie fixa si comunicatii prin satelit, sa adauge la portofoliul SNR si serviciile ADSL, care vor deveni disponibile dupa semnarea unui acord cu RomTelecom.

"Suntem in discutii cu reprezentantii operatorului national de telefonie fixa si speram sa semnam un acord in urmatoarele luni", a afirmat Cazan.

La 65 de ani de la primele transmisii in domeniul radiocomunicatiilor din Romania, SNR a lansat luni serviciul T-DAB (Terrestrial Digital Audio Broadcasting - Radiodifuziune sonora digitala terestra) pentru posturile de radio private.

Disponibil doar la nivelul Capitalei si in banda de frecventa de 233,936 MHz, sistemul T-DAB asigura o calitate superioara a sunetului, transmiterea de date asociate cu programul difuzat (denumirea postului si a melodiilor, informatii despre trafic, apeluri de urgenta), precum si o receptie superioara in zonele montane si in vehiculele aflate in miscare.

In plus, tehnologia permite ascultatorilor sa receptioneze nu numai semnal audio, ci si imagini sau text, in functie de aparatul de receptie utilizat.

"SNR doreste sa extinda acest proiect pilot si in cazul programelor de televiziune. Pana la toamna vrem sa oferim suport digital si pentru programele TV la nivelul Capitalei. Pe de alta parte, serviciul T-DAB pentru programele radio va fi disponibil si in alt oras, situat cel mai probabil in centrul tarii", a spus presedintele SNR.

Primele cinci posturi radio care emit in format digital sunt Pro FM, Radio Romantic, Romania Actualitati, Romania Muzical si Antena Bucurestilor.

Legat de investitia in acest proiect, Cazan a spus ca serviciul T-DAB este parte a unui program de modernizare si extindere a infrastructurii nationale de radiorelee, finalizat de compania americana Harris Corporation in decembrie 2004. Contractul a fost semnat la finele anului 2001 si a necesitat fonduri de 85 milioane dolari.

Pana la finele anului 2006, SNR va incheia si procesul de modernizare a retelei de emitatoare TV, noile echipamente urmand sa fie furnizate de societatile Rohde&Schwarz GmbH (Germania) si Marlink Communications (Liechtenstein), in baza unei licitatii castigate in prima parte a anului 2004.

Valoarea contractului se ridica la 83,3 milioane de dolari, finantarea fiind asigurata in baza unor credite de tip furnizor de catre Deutsche Bank si de Raiffeisen Bank Romania.

SNR, infiintata in anul 1991, prin reorganizarea si divizarea Rom Post Telecom, este principalul furnizor de servicii de radiocomunicatii din Romania.

Compania asigura suport de transmisii pentru telefonia publica, pentru retelele de telefonie mobila, ca si pentru transmisiile de date si Internet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO