Companii

Sofert are nevoie de investitii masive ca sa nu inchida instalatia de uree

26.11.2003, 00:00 20

Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului intentioneaza sa inchida instalatia de uree (ingrasaminte) a Sofert Bacau daca societatea nu investeste masiv pentru reducerea emisiilor care au depasit in ultima perioada de sapte ori limitele admise.
"Daca nu sunt luate masuri suficiente va fi luata decizia de sistare a productiei la instalatia de uree mai ales ca anterior acesteia am transmis o somatie catre societate", a declarat ieri Ioan Jelev, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului. El spune ca Sofert Bacau a primit mai multe amenzi din cauza depasirilor repetate a concentratiilor admise de amoniac, care in ultima saptamana au fost de sapte ori mai mari decat maximele admise.  "Societatea a investit aproape 3 milioane de Euro in probleme de mediu, dar aici sunt necesare aproximativ 80 de milioane de Euro pentru a se alinia la normele europene de mediu", spune Jelev.
El recunoaste ca o astfel de masuraa€“ de inchiderea€“ luata pentru un alt combinat din vestul tarii acum cativa ani nu a avut efectele scontate. "Din pacate nu este solutia cea mai buna dar daca in final nu vom ajunge la o concluzie cu conducerea societatii vom fi nevoiti sa inchidem aceasta instalatie", spune Jelev. De altfel, la sfarsitul saptamanii trecute a avut loc o discutie intre reprezentantii Sofert si cei ai Ministerului Mediului in urma careia  instalatia de uree a fost oprita pentru o scurta perioada de timp.
Nici conducerea Sofert Bacau nici reprezentantii actionarului majoritar - InterAgro Bucuresti - nu au putut fi contactati pentru a comenta pe marginea acestei situatii.
Producatorul de ingrasaminte a incheiat primele noua luni ale acestui an cu o cifra de afaceri aproape dubla fata de cea din perioada similara a anului anterior. Vanzarile Sofert in primele noua luni au totalizat 1.051 miliarde de lei (31 milioane de dolari).
Cu toate acestea combinatul a continuat si in acest an sa disponibilize angajati din cauza lipsei cererii pentru ingrasaminte complexe. In septembrie au fost dispnibilizate 50 de persoane , dupa ce alte numarul de angajati a fost redus cu aproximativ 100 in prima parte a anului.
Un program guvernamental de subventionare a achizitiei de ingrasaminte de catre micii agricultori a imbunatatit in prima parte a acestui an rezultatele financiare ale tuturor producatorilor de ingrasaminte. Cu toate acestea Sofert a ramas pe pierdere. Combinatul a pierdut in primele noua luni 80 miliarde de lei, in scadetre totusi fata de pierderea din perioada similara a anului trecut, care se ridica la 107 miliarde de lei.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO