Companii

Sofert, la un pas de divizare

20.01.2003, 00:00 13

Consiliul de administratie al combinatului chimic Sofert Bacau, aflat intr-o situatie foarte proasta, va supune atentiei actionarilor o propunere de divizare a societatii. Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGA) urmeaza a avea loc pe data de 20 februarie.
Conform convocatorului AGA, divizarea juridica ar urma sa aiba loc "prin  desprinderea unor parti de patrimoniu (din societatea mama) care sa fie preluate de doua societati comerciale nou infiintate." Documentul nu contine alte detalii privind propunerea de divizare, iar conducerea societatii nu a putut fi contactata. Surse din piata afirma ca scopul divizarii este redresarea combinatului si evitarea unor noi disponibilizari de personal. La sfarsitul lunii septembrie a anului trecut, la Sofert mai lucrau 720 de salariati, aproape jumatate fata de anul anterior.
Sofert are ca principal obiect principal de activitate producerea ingrasamintelor chimice si se confrunta, ca majoritatea companiilor din domeniu cu grave probleme financiare. Anul 2000 a fost singurul din ultimii sase in care combinatul chimic a inregistrat profit. In primele trei trimestre ale anului 2002 Sofert a inregistrat o pierdere neta de 106,8 miliarde de lei (3,2 milioane de dolari), o scadere de 44% in termeni reali a cifrei de afaceri pana la 576 miliarde de lei (17,6 milioane de dolari) si datorii neplatite, in special catre furnizori si bugetul de stat in valoare de 405 miliarde de lei (12,1 milioane de dolari).
Principalii actionari au Sofert sunt companiile Interagro SA si Interaction SRL, ambele controlate de omul de afaceri Ioan Nicolae. Acestea detin 69,1%, respectiv 7,4% din actiunile Sofert. Principalul actionar minoritar, SIF Moldova, detine 18% din actiuni. Contactati de Ziarul Financiar, reprezentantii Interagro nu au facut ieri nici un comentariu asupra intentiei de divizare.
Actiunile Sofert sunt tranzactionate la categoria a II-a a Bursei de Valori, unde pretul unei actiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei oscileaza in jurul valorii de 200 de lei. Pe parcursul anului trecut, pretul actiunilor a urcat pana al 500 lei/actiune datorita transferului unor pachete importante de actiuni intre InterAgro si Interaction.
Pentru acest an analistii se asteapta o crestere a productiei de ingrataminte la nivel national de peste 30%. Principalul motiv este decizia statului de a cumpara 260.000 de tone de ingrasaminte pentru a acorda un ajutor gratuit micilor agricultori. Ramane insa de vazut care va impactul acestui program la nivelul fiecarui producator de ingrasaminte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO