Companii

Sondaj BDO: Economia stagnează în 2012, veniturile şi profitabilitatea companiilor vor creşte

Sondaj BDO: Economia stagnează în 2012, veniturile şi profitabilitatea companiilor vor creşte

Autor: Adelina Mihai

20.04.2012, 00:05 782

Aproape jumătate (45%) din managerii locali cred că economia României va stagna anul acesta, iar cursul euro va înregistra un nivel maxim de 4,46 lei/1 euro, potrivit unui sondaj realizat de firma de audit şi consultanţă BDO, realizat pe un eşantion de 205 de CEO şi CFO de pe piaţa locală în perioada 1 - 25 martie 2012.

Totodată, respondenţii s-au arătat opti­mişti în ceea ce priveşte creşterea veniturilor, a profitului şi a nivelului de investiţii în cadrul companiei până la finalul acestui an.

"Putem doar presupune că se aşteaptă ca veniturile lor să crească ca urmare a revenirii fie şi uşoare a economiei, a optimismului general că cel puţin vom termina anul pe plus şi nu pe minus. Într-un context fie şi puţin favorabil, veniturile vor creşte. Poate că este timpul, cred ei, ca şi criza să ia o «pauză», în sensul că ce este mai rău a trecut. Deşi instabilă, situaţia pe plan internaţional nu mai este chiar atât de rea", este de părere Sorin Faur, directorul diviziilor de resurse umane şi outsourcing în cadrul firmei de audit şi consultanţă fiscală BDO. Din această poziţie, el coordonează activitatea de resurse umane a companiei din nouă ţări (România, Albania, Bulgaria, Croaţia, Serbia, Slovenia, Grecia, Turcia şi Kosovo).

În ceea ce priveşte investiţiile, aproape 40% dintre respondenţi spun că acestea vor creşte, restul spunând că vor rămâne constante sau că vor descreşte.

"Nu vedem optimism în ceea ce priveşte in­vestiţiile, nici investitorii străini şi nici cei români nu au resurse economisite suplimen­tare deosebite pentru investiţii", mai spune Faur. Datele se confirmă, pe de-o parte, având în vedere faptul că trei sferturi dintre com­paniile listate pe Bursă se aşteaptă la venituri în creştere anul acesta, însă pe de altă parte în rândul investitorilor străini persistă pesi­mismul.

În ceea ce priveşte accesul la finanţare, previziunile managerilor români sunt mai bune decât în 2011. Dacă anul trecut 30% din managerii chestionaţi spuneau că va scădea nivelul accesului la finanţare, anul acesta procentul a scăzut aproape la jumătate.

"Este cunoscută situaţia generală a gradului redus de absorbţie a fondurilor europene, situaţie care probabil se va îmbunătăţi dar care nu are cum să se îmbunătăţească radical într-un timp scurt. O altă sursă de fonduri sunt desigur băncile şi investitorii străini. Băncile sunt mult mai reţinute în ceea ce priveşte creditarea, deşi deschidere există. Oamenii de afaceri în sine sunt reţinuţi în a apela la bănci, probleme de lichiditate pot apărea oricând, plus problema dobânzilor. Ultima sursă de fonduri, investitorii (străini/români) au şi ei reţineri puternice în a debloca (puţinul) pe care îl au. Riscurile sunt încă prezente în piaţă", mai spune Faur.

O treime din managerii respondenţi au spus că intenţionează să facă noi angajări în următoarele 12 luni, în timp ce majoritatea (54%) susţin că efectivul de personal va rămâne constant.

"Contextul general al economiei nationale pe plus şi al PIB-ului în uşoară creştere se traduce prin optimisim moderat în zona noilor angajări. În plus, restructurări s-au tot făcut. Numărul firmelor care intră în insolvenţă, deşi mare, este în scădere. Situaţia este puţin mai stabilă. În plus, sezonul estival, construcţiile, retailul etc. vor înregistra creşteri sigure de personal în perioada următoare", mai spune Faur.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO