Companii

Spaniolii de la FCCC au prins o afacere de 25 mil. euro

08.12.2004, 00:00 24

Compania spaniola FCC Construccion, una dintre cei mai mari constructori din Europa, a anuntat recent castigarea unui contract estimat la 25,3 milioane euro pentru reabilitarea a 30 km de pe DN 1 intre Cluj si Livada, in nord - estul Romaniei.
FCC Group, din care face parte compania spaniola, a realizat in 2003 un profit net de 309 milioane euro la o cifra de afaceri de 6 miliarde euro.
Afacerea incheiata cu Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (fostul AND) consta in executia unor lucrari de modernizare a caii rutiere si largirii acesteia la 9 metri in aria urbana, respectiv 7 - 12 metri in zona dintre localitati, potrivit unui comunicat al grupului spaniol.
Aproximativ 175.000 tone de asfalt va fi utilizat in cadrul acestor lucrari.
Autoritatile romane deruleaza in prezent un program amplu de reabilitare a drumurilor de orice categorie - nationale, judetene, comunale.
Un alt contract de mare valoare de reabilitare drumuri nationale castigat recent este cel al firmei israeliene Solel Boneh International. Valoarea comenzii primite de israelieni este de 213 milioane euro (circa 250 milioane dolari) pentru reabilitarea a 120 km pe DN 2 Focsani - Ojdula - Targu Secuiesc.
In acest caz, israelienii se vor ocupa de aranjarea finantarii proiectului, comnstruirea acestuia si asigurarea mentenantei pe perioada concesiunii.
Solel Boneh s-a implicat de asemenea si in licitatiile de proiecte de mare anvergura, precum autostrazile, unde insa au pierdut pana acum.
Alti contractori internationali intrati pe piata romaneasca de profil sunt compania americana Bechtel, francezii de la Vinci, Strabag (Austria) sau firmele israeliene Ashtrom si Roichmann.
Numai programul de autostrazi estimat la 1.300 kilometri in perioada urmatoare ar avea nevoie in anii urmatori de fonduri de peste 7,5 miliarde dolari (5,7 miliarde euro). Aceasta este de fapt piata potentiala a marilor contractori internationali, printre care se numara si puternice companii spaniole precum FCC Construccion sau Dragados.
Piata constructiilor este pe un trend de crestere constant in ultimii ani, ceea ce mareste atractivitatea pentru companiile straine.
Surse din piata afirma ca de fapt cresterea globala a pietei de constructii este captata in primul rand si in cea mai mare parte tocmai de catre companiile straine. Acestea intra in competitie intre ele pe proiecte mari, unde de regula firmele romanesti nu au acces datorita criteriilor fixate in cadrul licitatiilor.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO