Companii

Statine si medicamente de inima, la liber in UK

27.11.2003, 00:00 152



Statinele si medicamentele recomandate pentru reducerea riscurilor de atac de cord ar putea fi disponibile, in Marea Britanie, fara reteta, peste doar sase luni, informeaza The Telegraph.



John Reid, ministrul britanic al Sanatatii, a anuntat ca a initiat consultari in acest sens, dupa ce Comisia pentru Siguranta Medicamentelor a afirmat ca aceste produse ar putea fi eliberate fara prescriptie.



Daca masura propusa va fi aprobata, acesta va fi primul caz cand medicamente disponibile pana atunci doar cu reteta ar putea fi cumparate din farmacii, fara nici un fel de indicatii, intrand in categoria produselor preventive.



Totusi, apar o serie de intrebari referitoare la crearea unui sistem dublu, din cauza costurilor implicate si a modalitatilor considerate adecvate de catre producatori in ceea ce priveste fixarea pretului.



Aceasta discutie a aparut dupa ce compania Johnson & Johnson, care comercializeaza Zocor, un medicament din grupa statinelor, a decis ca produsul sau sa fie vandut si fara reteta, pentru prevenirea riscurilor moderate de infarct. In aceste conditii, insa, o cutie cu 28 de comprimate de 10 mg costa 18 lire, de aproape trei ori mai mult decat daca medicamentul este eliberat pe reteta.



Compania considera ca barbatii si femeile cu varste de peste 55 de ani ar trebui sa aiba posibilitatea de a cumpara Zocor din farmacii fara probleme, dupa ce ar raspunde la niste intrebari generale despre sanatatea lor. Barbatii mai tineri care inregistreaza un factor de risc, de exemplu au cazuri de infarct in familie, sunt supraponderali sau fumatori s-ar califica, de asemenea, ca potentiali beneficiari ai efectelor de prevenire ale medicamentului.



"Recomandarile expertilor independenti sugereaza ca multi oameni ar fi avantajati de o mai larga disponibilitate a statinelor, fapt care ar putea duce la salvarea a sute de vieti anual si la prevenirea incidentei ridicate a bolilor coronare si cardiace", a apreciat Reid.



Tim Yeo, care indeplineste functia de ministru al sanatatii si educatiei din Guvernul paralel al Partidului Conservator, a declarat ca saluta initierea acestor consultari, dar atrage atentia ca siguranta pacientului trebuie sa fie pe primul loc. Totusi, el a adaugat ca "este vital ca accesul la medicamente sa nu fie limitat doar la cei care isi permit si este nevoie de asigurari ca Guvernul nu urmeaza aceasta cale doar din motive financiare".



Se estimeaza ca, in 2010, tratamentele pe baza de statine ar costa serviciul national de sanatate circa 2,1 miliarde de lire sterline, a subliniat Yeo.



Ministerul Sanatatii a afirmat ca 1,5 milioane de oameni au urmat tratament cu statine in Anglia si ca aceste medicamente salveaza 6.700 de vieti anual. Anul trecut, NHS a cheltuit peste 550 de milioane de lire sterline pe statine, ritmul de crestere fiind cu 230 de milioane de lire mai mult pe an decat in 1999. Bolile de inima sunt responsabile pentru un numar de 270.000 de morti pe an.



Profesor Sir Charles George, directorul medical al British Heart Foundation a avertizat ca trebuie clarificate numeroase detalii inainte ca medicamentele sa poata fi eliberate fara prescriptie.



Colegiul Regal al Medicilor Generalisti a declarat ca eliberarea statinelor de catre farmacisti ar fi "un pas semnificativ" pentru NHS.



"Este pentru prima data cand Ministerul Sanatatii incearca sa permita eliberarea unui medicament care poate salva vieti fara prescriptie", a apreciat medicul Jim



Kennedy, purtator de cuvant al Colegiului Regal.



"Prescrierea statinelor tine de prevenire sau tratare a imbolnavirii celor care risca boli cardiace sau infarct", a insistat el.



"Acest lucru ridica si intrebarea daca noi, ca si comunitate, vrem ca sanatatea sa fie finantata de societate in ansamblu sau vrem ca pacientii sa suporte costurile", a mai spus Kennedy.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO