Companii

Stephen Stead, Labormed: Dacă va trebui să aleg între Polonia şi România unde să cheltuiesc banii, aleg România

Stephen Stead, Labormed: Dacă va trebui să aleg între Polonia şi România unde să cheltuiesc banii, aleg România

Foto: Andreea Alexandru

Autor: Ioana David

17.10.2011, 12:52 219

Stephen Stead, CEO al producătorului de medicamente Labormed, controlat de fondul de investiţii Advent Internaţional, spune că pieţele externe pe care compania este prezentă, Polonia, Cehia, Ungaria, Bulgaria, care generează sub 10% din afaceri, nu sunt suficient de puternice pentru a susţine businessul din România, afectat de problemele de lichiditate.

"Ideea de la care s-a plecat, filosofia afacerii Labormed era ca banii din România să susţină extinderea afacerii regional în Europa, însă acest lucru nu se întâmplă. (...)Avem creşteri în aceste zone, însă nu aşa cum ne-am fi aşteptat pentru că nu avem bani disponibili din piaţa in ternă pentru a le susţine. În plus şi aceste pieţe încetinesc şi există şi turbulenţe", a explicat Stead. Producătorul s-a întors astfel către Răsărit, mai exact către Rusia şi Ucraina, unde vrea să meargă cu produse cheie precum Eubiotic, Entran şi alte câteva, dar focusul rămâne pe piaţa internă.

"Am decis că este mai important să performăm în piaţa românească. Nu ne vedem o com panie care brusc începe să crească în pieţele central şi est-europene pentru că s-au schimbat în ultimii trei ani. Nu ar face sens din punct de vedere financiar", a completat managerul.

De aceea, Stead spune că dacă va trebui să aleagă între Polonia şi România unde să cheltuiască banii, ar alege mai întâi România.

Stead, 54 de ani, a preluat conducerea companiei în 2008, la câteva luni după ce fondul de investiţii Advent a cumpărat producătorul într-o tranzacţie de peste 120 mil. euro.

El este unul dintre cei mai cunoscuţi executivi din industria de medicamente, după ce în intervalul 2004-2006 a fost directorul general al producătorului Terapia, iar în 2006-2008 a fost director general al celui mai mare producător far maceutic din Polonia, Polpharma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO