Companii

Strategia de privatizare a CFR Marfă va fi aprobată în această săptămână

Strategia de privatizare a CFR Marfă va fi aprobată în această săptămână

Foto Andrei Spirache

Autor: Mediafax

24.09.2012, 00:00 131

Strategia de privatizare a CFR Marfă va fi aprobată în această săptămână în şedinţă de guvern, potrivit declaraţiilor ministrului transporturilor, Ovidiu Silaghi. Vânzarea companiei de transport feroviar este una din condiţiile asumate de Guvern prin acordurile cu instituţiile internaţionale.

Asociaţia Transportatorilor Feroviari din România (ATFER) consideră că privatizarea CFR Marfă se face "pe genunchi", iar procedura de vânzare a companiei de stat va crea prejudicii însemnate atât statului, cât şi operatorilor privaţi de transport. "Procedura de privatizare, precum şi Hotarârea de Guvern privind privatizarea nu au fost supuse consultării patronatului din domeniu.

În ultima procedură de privatizare publicată, pentru datoriile istorice ale CFR Marfă către bugetul statului şi cele către CFR SA (Infrastructura) s-a prevazut conversia acestora în acţiuni, respectiv cesiunea şi compensarea parţială a datoriei catre CFR SA şi apoi conversia acesteia în acţiuni. Considerăm această procedură ca inechitabilă faţă de ceilalăţi operatori de transport", se arată într-un comunicat transmis de ATFER.

Compania deţine circa 50% din piaţa de transport feroviar de marfă din România (30 de milioane de tone marfă transportată), are mijloace fixe în valoare de circa 1,5 mld. euro şi aproximativ 11.000 de salariaţi, potrivit ATFER. ARFER reuneşte mai multe companii de transport feroviar, printre care Grup Feroviar Român, Servtrans, Unifertrans, Transferoviar Grup.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO