Companii

TAROM: Speram sa inregistram profit in acest an

TAROM: Speram sa inregistram profit in acest an

Din cele circa 300 de curse saptamanale operate de companie saptamanal, 10% sunt catre destinatii din Spania

31.03.2008, 19:35 18

Compania nationala aeriana TAROM si-a bugetat pentru acest an afaceri de 437 de milioane de dolari (276 mil. euro), in crestere cu 25% in dolari fata de anul precedent, mizand si in acest an pe cursele catre Spania si Italia.
"Nu am facut estimari in ceea ce priveste profitul, dar avand in vedere pretul petrolului si problemele economiei la nivel mondial, speram sa inregistram profit in acest an", a spus Sorin Georgescu, directorul de marketing si vanzari al companiei. TAROM a raportat in 2007 un profit operational preliminar de 4 milioane de dolari (circa 2,5 mil. euro), aferent unor afaceri de 350 de milioane de dolari (circa 222 mil. euro), in crestere cu 20% in dolari fata de 2006.
Operatorul va introduce in orarul de vara patru curse noi, din care trei internationale, cu plecare din Cluj spre Barcelona si Londra si din Bucuresti spre Frankfurt, precum si un zbor intern spre Tulcea. Totodata, compania va mari frecventa pe ruta Cluj-Madrid de la cinci la sapte zboruri saptamanale.
"Nu am putut sa introducem foarte multe curse noi, intrucat avem cu un avion mai putin in urma accidentului care a avut loc in aceasta iarna pe Otopeni", a precizat Georgescu.
Din cele circa 300 de curse saptamanale operate de companie saptamanal, 10% sunt catre destinatii din Spania, unde au fost bifate orasele Madrid, Barcelona si Valencia. "Vrem sa ne intarim prezenta si in Italia, unde am fost foarte puternici si sa reintroducem cursele pe care le-am operat vara trecuta de pe Bacau catre Roma si Torino", a mai spus Georgescu.
Anul trecut compania TAROM a avut unul dintre cei mai buni ani din ultima perioada, inregistrand un avans de 30% a numarului de pasageri transportati si un grad de ocupare de peste 67%. In acelasi timp, cifra de afaceri a depasit estimarile initiale de 300 de milioane de dolari, ajungand la 350 de milioane de dolari,
In acest an, reprezentantii companiei urmaresc o crestere de 20% a numarului de pasageri de la 1,9 milioane la 2,3 milioane de persoane transportate pe cursele de linie.
In luna ianuarie compania a fost in grafic in ceea ce priveste avansul numarului de pasageri, inregistrand o crestere de 25% fata de luna similara din 2007, potrivit Asociatiei Companiilor Aeriene Europene (AEA). Pe de alta parte, gradul de ocupare a fost de 58,6%, in scadere fata de 60% in ianuarie 2007.
TAROM si-a manifestat intentia de a face parte din alianta SkyTeam, procesul de integrare fiind estimat la circa 18 luni. Din SkyTeam fac parte operatori precum Air France-KLM, Aeroflot, AeroMexico, Alitalia, China Southern, Continental Airlines, Czech Airlines sau Delta Air Lines.
Pe perioada summit-ului NATO (2-4 aprilie) compania va anula 51 de curse interne si internationale, adica o treime din cursele operate in mod normal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO