Companii

Te ajuta sa-ti intretii frumusetea si sanatatea cu preturi medii

Te ajuta sa-ti intretii frumusetea si sanatatea cu preturi medii

Remodelarea corporala si masajul raman in continuare cele mai solicitate servicii

19.07.2009, 13:08 343

Surorile Iulia Dragan si Irina Pilos au infiintat in 2006 firma Euro Contur, dupa numai cateva luni deschizand pe piata bucuresteana centrul de infrumusetare corporala Relax. "Aveam 22 de ani si nu aveam experienta in domeniul infrumusetarii, insa ma interesa sa cunosc si sa dezvolt ceva in aceasta zona. In schimb, aveam cunostinte elementare de management", rememoreaza Iulia Dragan.
Unul dintre motivele pentru care cele doua asociate au demarat aceasta afacere a fost faptul ca remodelarea corporala nu era un domeniu intens exploatat in urma cu trei ani. Etapele parcurse inainte de deschiderea propriu-zisa a centrului de infrumusetare au inclus atat un studiu de piata, cat si renovarea spatiului si incheierea contractelor cu furnizorii, potrivit antre-prenoarei.
Primii clienti ai salonului Relax au fost membrii familiei si prietenii, insa ulterior, prin recomandari, prin realizarea unui site pe internet si distribuirea de flyere, "ne-am format o baza de aproximativ 150-200 de clienti (in special cliente) fideli serviciilor de remodelare", spune Iulia Dragan.
Printre serviciile principale oferite inca de la deschiderea centrului se numara remodelarea corporala, mai exact electrosti-mulare, vacuum, ultra-sono, impachetari la cald si la rece, precum si diverse tipuri de masaj: de relaxare, anticelulitic, decontracant si reflexoterapie. Astfel, o sedinta de eletrostimulare de 45 de minute costa circa 35 de lei (circa 8 euro), iar tariful pentru un masaj anticelulitic pleaca de la 40 de lei (circa 10 euro).
Ulterior, au fost introduse si servicii de cosmetica, coafor si manichiura-pedichiura, insa remodelarea corporala si masajul raman in continuare cele mai solicitate servicii, este de parere Dragan. "Media de varsta a clientilor este de circa 30-35 de ani, insa depinde de sezon. De exemplu, cand se apropie vara, majoritatea clientelor sunt fete tinere, in schimb, in sezonul rece, doamnele mai mature si mai constiincioase prefera sa ne viziteze", apreciaza antreprenoarea, adaugand ca exista si multi barbati care apeleaza la serviciile de remodelare corporala. In mod paradoxal, "atunci cand am deschis salonul, aveam preturi de inceput, mai mici decat cele existente pe piata la vremea respectiva. Nu am avut asa mult succes decat abia dupa ce le-am majorat", marturiseste Iulia Dragan.
Afacerea a pornit la drum cu sapte angajati, acestia fiind recrutati fie prin intermediul site-urilor specializate, fie prin recomandari. "Angajatii stau o perioada, invata, se dezvolta si pleaca, dar in prezent am alaturi de mine o echipa extraordinara de tineri profesionisti, care ma sustine si ma ajuta enorm", spune Dragan.
In ceea ce priveste concurenta, antreprenoarea recunoaste ca este mai intensa fata de acum trei ani, insa adevarata proba de foc ramane tot clientul, care este din ce in ce mai informat si solicita servicii cat mai performante.
Investitia initiala in deschiderea centrului de infrumusetare corporala Relax s-a ridicat la aproximativ 50.000 de euro, materializata in chiria si amenajarea spatiului, precum si in achizitia de echipamente si produse specifice.
Totusi, investitia totala de-a lungul celor trei ani de activitate a ajuns la 80.000 de euro, la care se adauga timpul, energia si responsabilitatea tuturor celor implicati, afirma Iulia Dragan.
In 2008, firma celor doua surori a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 20.000 de euro, in crestere fata de anul precedent, insa Dragan considera ca in 2009 criza care se manifesta si pe piata romaneasca ar putea bloca o noua crestere. "Imi doresc foarte mult sa rezistam situatiei actuale si cred ca cel mai important in aceste momente este sa nu cedezi", conchide intreprinzatoarea.
Victoria Maciuca a infiintat firma Anouk's Beauty in ianuarie 2007, deschizand centrul de infrumusetare si tratamente corporale in acelasi an, cu ocazia Zilei Femeii. "Doream de mai mult timp sa deschid o afacere, insa nicio idee nu mi se parea potrivita cu personalitatea mea, nu simteam ca ma reprezinta. O conjunctura personala, mai precis o problema de moment a fiicei mele, m-a determinat sa incerc sa cunosc mai multe lucruri din acest domeniu, ulterior descoperind ca imi place foarte mult aceasta activitate", spune intreprinzatoarea firmei. A intrat in acest domeniu desi nu avea experienta, insa ulterior a participat la o serie de seminarii si intalniri pe profil, imbogatindu-si cunostintele in domeniu destul de rapid. "Este o activitate care te acapareaza intru totul sau cel putin pentru mine asa a fost", marturiseste Victoria Maciuca.
Initial centrul Anouk's Beauty a oferit doar tratamente corporale, de slabit, reducere a celulitei si remodelare corporala, insa anul trecut serviciile salonului au fost extinse prin deschiderea unui cabinet de cosmetica si acordarea de tratamente de reflexoterapie si de drenaj limfatic.
O sedinta de tratament corporal cu ultrasunete de 30 de minute costa 30 de lei (circa 7 euro), in timp ce un masaj anticelulitic de 50 de minute ajunge la 50 de lei (aproximativ 12 euro).
Intreprinzatoarea isi aminteste ca "primii clienti ai salonului au fost prietenele mele, care nici macar nu se gandisera pana atunci sa slabeasca sau sa arate mai bine". Ulterior, au fost adoptate diverse modalitati de promovare, prin publicatii in diverse reviste sau ziare locale, anunturi pe internet, distribuire de flyere, dar si crearea unui website, spune Victoria Maciuca.

A pornit la drum cu un singur angajat, iar in prezent salonul are sapte. "Cei care lucreaza la noi sunt absolventi ai facultatii de kinetoterapie sau au efectuat cursuri de specialitate, avand si experienta in domeniu. Tin foarte mult ca cei care lucreaza cu mine sa iubeasca ceea ce fac si sa se implice in obtinerea rezultatelor", marturiseste Victoria Maciuca. Desi initial programul de lucru se concretiza intr-o singura tura, ulterior s-a lucrat in doua ture, iar in prezent activitatea centrului de infrumusetare se desfasoara dupa pranz. "Majoritatea clientelor fiind la serviciu, am renuntat la programul de dimineata, dar ceea ce este foarte avantajos pentru clientela salonului este faptul ca lucram si sambata", afirma intreprinzatoarea.
Investitia initiala in acest business s-a ridi-cat la circa 30.000 de euro, concretizata in dotarea salonu-lui cu aparatura necesara insa ulterior echiparea salonului a continuat, avand in vedere aparitia unor aparate de ultima generatie, din ce in ce mai performante, dar si diversificarea continua a activitatilor centrului. "Momentan lucram la intocmirea documentatiei pentru a ne acredita si pe profilul medical kinetoterapie", spune Victoria Maciuca.
Cu privire la evolutia cifrei de afaceri, proprietara salonului Anouk recunoaste ca nu poate anticipa o crestere pentru anul acesta. "Ne limitam insa la a ne mentine astfel incat aceasta sa nu scada fata de anii precedenti, bineinteles pana va trece criza", considera intreprinzatoarea firmei.
Planurile pe termen scurt vizeaza atat mentinerea pe piata in aceasta perioada, cat si extinderea activitatilor. "Anul viitor doresc ca gama serviciilor oferite de noi sa creasca, acordand o importanta deosebita serviciilor medicale de recuperare prin miscare", explica Maciuca.
De asemenea, ca planuri pe termen mediu si lung, intreprinzatoarea intentioneaza sa acceseze si un program de finantare europeana, care sa ii permita extinderea nu numai a activitatilor, cat si a punctelor de lucru.

Relax:

  • An lansare: 2006
  • Investitie initiala: 50.000 de euro
  • Tarif masaj anticelulitic: 40 de lei (circa 10 euro)
  • Cifra de afaceri in 2008: 20.000 de euro
  • Investitie totala: 80.000 de euro

Anouk's Beauty:

  • An lansare: 2007
  • Investitie initiala: 30.000 de euro
  • Numar de angajati: 7
  • Tarif tratament corporal cu ultrasunete: 30 de lei (circa 7 euro)
  • Intocmeste documentatie pentru acreditarea pentru profilul medical kinetoterapie

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO