Companii

Telefonica ar putea fuziona cu KPN

03.05.2000, 00:00 13



Compania spaniola Telefonica SA si cea olandeza KPN au anuntat ca se afla in negocieri care s-ar putea concretiza printr-o fuziune in viitorul apropiat. O astfel de masura ar duce la crearea celui de-al patrulea operator de telecomunicatii din Europa, dupa Deutsche Telekom, France Telecom si British Telecommunications. Cele doua firme studiaza posibilitatea constituirii unei societati mixte in domeniul telefoniei mobile (in care 60% din capital ar urma sa fie detinut de compania spaniola), acesta fiind primul pas catre o fuziune completa. Valoarea de piata a grupului spaniol se cifra, la sfarsitul saptamanii trecute, la 80 miliarde de euro, in timp ce KPN are o valoare de aproximativ 58 miliarde de euro.

Grupul rezultat in urma fuziunii ar dispune de 30 de milioane de clienti pentru serviciile de telefonie mobila. Mai mult decat atat, el ar avea forta financiara necesara obtinerii unor noi licente de telefonie mobila in sistem UMTS. KPN nu si-a ascuns, de altfel, dorinta de a participa la licitatii in toate tarile in care este deja prezenta (Olanda, Belgia, Germania, Ungaria si Ucraina). Telefonica a obtinut deja o astfel de licenta in Spania si intentioneaza sa participe la licitatii in Italia si Germania, alaturi de companii partenere. Unul dintre atuurile unei eventuale aliante Telefonica KPN il reprezinta prezenta pe piata latino-americana, unde operatorul spaniol dispune deja de peste zece milioane de abonati la serviciile de telefonie mobila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO