Companii

Terapia Cluj: profit mai mare cu 30% in dolari

31.07.2003, 00:00 16

Producatorul de medicamente Terapia Cluj - Napoca, care este pe cale de a fi preluat de fondul american de investitii Advent International, a raportat pentru prima jumatate a acestui an un profit net in crestere cu 30% in dolari fata de aceiasi perioada din 2002.
Cresterea profitului pana la 4,7 milioane dolari a survenit pe fondul stagnarii cifrei de afaceri pe primele sase luni in jurul nivelului de 16 milioane de dolari.
Vanzarile totale ale companiei au ramas constante datorita faptului ca anul trecut, in primul semestru, Terapia mai comercializa inca Pantotenat de Calciu, substanta chimica de uz veterniar a carei sectie de productie a fost inchisa la inceputul lui 2002.
Pantotenatul de Calciu reprezenta aproximativ 20% din cifra de afaceri, deci mentinerea niveului de vanzari inseamna de fapt cresterea performantelor diviziei farmaceutice. In prezent, vanzarile de medicamente au ajuns sa detina 99% din cifra de afaceri a companiei.
"Am inregistrat o crestere de 27% in dolari la vanzarile de produse farmaceutice, in ciuda faptului ca ultima crestere a preturilor la medicamente pe piata interna a fost in decembrie 2002. In ceea ce priveste profitul, principalii factori care au determinat cresterea acestuia sunt schimbarile importante in structura activitatii si a portofoliului de produse, imbunatatirea activitatii de marketing si distributie, lansarea unor produse noi precum si eficientizarea activitatii de control a stocurilor si costurilor", afirma raportul companiei.
Terapia a trecut in ultimii doi ani printr-un proces complex de restructurare, care a implicat reducerea la jumatate a personalului, inchiderea sectiei de Pantotenat de Calciu, infiintarea unei retele proprii de distributie, deschiderea de reprezentante pe doua piete externe (Rusia si Ucraina), modificarea structurii portofoliului de produse (au fost lansate medicamente noi precum Artroflex, Aspenter, Ketoprofen SR, Lipofib SR sau Alerid).
"Medicamentele lansate in ultimii doi ani au adus vanzari de 1,7 milioane de dolari in primul semestru din 2003, adica 12% din totalul cifrei de afaceri din aceasta perioada. De asemenea, exporturile au crescut cu 29,2% comparativ cu aceiasi perioada a anului anterior", afirma raportul companiei.
In prima jumatate a anului, Terapia a continuat sa mentina o situatie buna a lichiditatilor, in ciuda blocajului financiar din sistemul sanitar.
Compania avea, la sfarsitul primelor sase luni ale anului, disponibilitati de 5,7 milioane dolari.
Terapia este unul din principalii jucatori de pe piata romaneasca a medicamentelor, alaturi de GlaxoSmithKline (liderul pietei), Novartis, Pfizer, Sicomed Bucuresti si Antibiotice Iasi. Terapia detine o cota de piata de aproximativ 4%.
Actiunile Terapia sunt in prezent tinta unei oferte publice de preluare la Bursa de Valori, lansate de fondul american de investitii Advent International. Oferta, in valoare aproximativ 44 de milioane de dolari pentru 100% din actiuni, este rezultatul mai multor luni de negocieri intre Advent si actualii actionari majoritari ai Terapia, patru fonduri de investitii si o casa de comert. Oferta se va inchide pe 16 august. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO