Companii

Termoelectrica vinde active de la Isalnita si Borzesti

11.11.2003, 00:00 95

Termoelectrica, cel mai mare producator de energie electrica si termica de pe piata romaneasca, scoate la vanzare prin licitatie in luna decembrie a acestui an o serie de grupuri energetice si anexe de la centralele Isalnita si Borzesti, pretul de pornire fiind de 187 mld. lei fara TVA (4,7 mil euro).
In acest fel, reorganizarea activitatilor companiei continua dupa ce anul trecut au fost externalizate 18 centrale catre autoritatile locale, iar Termoelectrica a fost reorganizata in cinci filiale, ce activeaza ca actori independenti pe piata energiei.
Termoelectrica, companie detinuta de stat prin intermediul ministerului economiei si comertului, va pune in vanzare trei din sapte grupuri energetice ale CET Isalnita. Primele doua grupuri au o putere instalata fiecare de 100 MW, avand ca pret de pornire 19,3 miliarde lei, respectiv 26,7 miliarde lei. In cazul celui de-al treilea grup, cu o putere instalata de 50 MW, pretul de pornire a fost fixat la 15,6 miliarde lei.
Termenul limita de depunere a documentelor de participare este 28 noiembrie.
La CET Borzesti, activele scoase la licitatie sunt o turbina de abur cu o putere de 50 MW, anexele acesteia si un turbogenerator cu o putere de 60 MW. Pentru turbina, licitatia va porni de la 46,7 miliarde de lei, iar pentru anexe (conducte, preincalzitoare) de la 26,2 miliarde de lei. Pretul de pornire al turbogeneratorului va fi de 52,4 miliarde de lei.
Termoelectrica are in exploatare echipamente si grupuri cu o vechime de peste 30 de ani, cu un randament scazut.
Compania a inregistrat in 2002 pierderi de peste 127 milioane dolari la o cifra de afaceri de 611 milioane dolari, potrivit ultimului bilant contabil depus la Finante. In acest an, compania a avut posibilitatea sa-si redreseze situatia financiara in conditiile in care a vandut in lunile de vara dublu fata de perioada similara a anului trecut pe fondul secetei. In vara acestui an, cea mai puternica seceta din ultimii 165 de ani a provocat o criza in sistemul energetic si a redistribuit pierderile in sectorul energetic, lovind in cele mai profitabile companii din sector a€“ Hidroelectrica si Nuclearelectrica.
Termoelectrica produce aproximativ 30,57 TWh, adica 56,6% din cererea de energie electrica a Romaniei si acopera 30% din cererea interna de energie termica interna. Compania numara peste 15.000 de angajati, potrivit datelor disponibile pe site- ul Termoelectrica.
Termoelectrica este cel mai mare consumator intern de gaze naturale, cu un consum de 3,2 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, in conditiile in care cererea totala ajunge la 16- 17 miliarde metri cubi.
In fiecare iarna, Termoelectrica este nevoita sa importe combustibili pentru consumul propriu, in acest an urmand sa fie contractat un credit sindicalizat de 40 mil.$. In total, termocentralele romanesti se imprumuta de 320 mil. $ pentru a plati importurile de gaze si pacura, pe langa Termoelectrica, recurgand la creditul sindicalizat si Electrocentrale Bucuresti (filiala a Termoelectrica) si centralele detinute de autoritatile locale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO