Companii

Textilistii turci se muta din 2002 in Romania

23.08.2001, 00:00 72


Afacerile cu textile din Turcia, care ocupa un loc foarte important in economia acestei tari, ar putea sa se mute in mare parte in Romania incepand din acest an, dar in special in 2002, considera Tamer Atalay, presedintele Camerei de Comert si Industrie Romania Turcia (CCRT).

"Anul 2002 va reprezenta varful relatiilor romane-turce in domeniul textilelor. Companii mari producatoare de textile din Turcia, cum sunt Yesim Tekstil, Kula Mensucat, Orka Group sau Sarar si-au exprimat intentia de a veni in Romania pentru a-si deschide aici fabrici", a spus Atalay.

Textilele au adus 27% din veniturile totale din exporturi in 2000, adica 7,4 miliarde de dolari.

Uniunea Exportatorilor de Textile din Turcia intentioneaza deschiderea unei reprezentante in Romania, iar investitorii turci vor sa deschida aici un centru al produselor textile turcesti, dupa modelul celor deja existente in Rusia sau SUA.

Motivele pentru care multe companii producatoare de textile din Turcia au ales sa vina in Romania sunt, potrivit presedintelui CCRT, criza economica din Turcia si oportunitatile pe care Romania le ofera investitorilor.

"Oamenii de afaceri turci isi infiinteaza societati aici pentru ca privesc lucrurile pe termen lung si cred ca prin Romania vor avea acces mai repede la tarile UE", afirma Atalay.

Datorita crizei economice cu care se confrunta Turcia, exporturile de textile au scazut in primle opt luni ale acestui an cu 9% fata de perioada similara a anului trecut, pana la 4,3 miliarde de dolari.

Pentru a fi in continuare competitive la export, companiile de textile din Turcia au ales piata romaneasca pentru deschiderea unor fabrici, forta de munca ieftina si calificata de aici permitandu-le reducerea costurilor.

Atalay a spus ca mai intai trebuie dusa o politica de convingere a romanilor de calitatea produselor textile turcesti, care aici au o imagine eronata din cauza micilor comercianti romani care aduc din Turcia marfuri de proasta calitate, refuzate la export.

"Mai multe marfuri pe care Turcia le exporta in Germania sunt importate apoi de acolo de catre Romania, probabil pentru ca romanii au mai multa incredere in eticheta "Made in Europe". Putini romani stiu insa ca marci de prestigiu, cum este Piere Cardin, sunt fabricate in Turcia", a explicat presedintele CCRT.

Incercand sa elimina aceste dezavantaje, CCRT va organiza in urmatoarele luni in Romania o saptamana a industriei textile din Turcia.

Reprezentantii Turciei in Romania intentioneaza sa ii orienteze pe investitorii turci in zonele defavorizate ale Romaniei, cum ar fi Valea Jiului sau Filipestii de Padure , unde unele companii turcesti au cumparat deja terenuri pentru a-si deschide fabrici este, a mentionat Atalay.

In anul 2000 Romania a importat din Turcia marfuri in valoare de 271,3 milioane de dolari, din care aproape 28% au reprezentat importurile de textile.


Companiile de textile din Turcia catre piata romaneasca: "Venim!"

Criza economica din Turcia si oportunitatile pe care Romania le ofera investitorilor au fost cele doua elemente care vor face ca, incepad din acest an, dar mai ales in 2002, centrul de afaceri cu textile din Turcia sa se mute practic in Romania, considera Tamer Atalay, presedintele Camerei de Comert si Industrie Romania Turcia (CCIRT).

Textilistii turci si-au anuntat deja venirea in Romania: au pus mai multe pancarde publicitare pe drumul dintre Bucuresti si Otopeni pe care scrie simplu "Venim!".

Pana acum Turcia a reprezentat un partener bun al Romaniei in afacerile cu textile, Romania procurandu-si din Turcia materii prime, in special tesaturi.

Relatiile comerciale dintre cele doua tari au la baza in principal "Acordul pe termen lung pentru schimburi comerciale si cooperare economica si tehnica", semnat in 1998 si "Acordul pentru liberul schimb" tot din 1998.

Aceste tratate, potrivit lui Atalay, au contribuit foarte mult la decizia textilistilor turci de a veni in Romania, pentru ca pe baza lor ei isi pot procura materiile prime din Turcia la preturi foarte mici, competitive la export. Cel mai mare centru de textile din Turcia se afla in orasul Bursa.

"Vor veni in Romania (companiile de textile turcesti-n. red.) cu proiecte serioase, cu inalta tehnologie si cu o experienta de 25 de ani in domeniul textilelor, cu intentia de a face aici fabrici, eventual joint ventures", a adaugat Atalay.

O alta tara catre care se orienteaza textilistii turci este Bulgaria. "Cred ca Romania va fi mai atractiva din acest punct de vedere, insa si Bulgaria prezinta unele avantaje, mai ales dupa ultimele alegeri, in urma carora minoritari turci fac parte din Parlament. In plus, Bulgaria se bucura de libera circulatie in UE, ceea ce prezinta interes pentru investitori", a explicat presedintele CCIRT.

Tamer Atalay crede ca al doilea sector economic din Romania de care sunt interesate mari societati turcesti este cel al constructiilor. "Societati ca Cenk-Demir, Veziroglu, Menege, Akfen sau Oyak si-au exprimat interesul de a participa la anumite proiecte de infrastrucura din Romania" , a mai spus Atalay.



Printre companiile de textile din Turcia care vor sa isi deschida fabrici in Romania cel tarziu anul viitor se numara Yesim Tekstil, Kula Mensucat, Orka Group si Sarar.

- YEaIM TEKSTIL produce in special articole de imbracaminte, draperii si tesaturi. 80% din productie este exportata, restul fiind vanduta pe piata interna.Compania exporta in principal in SUA, dar si in alte tari:Germania, Anglia, Spania, Franta, Italia, Rusia, Olanda, Canada, Grecia si Singapore. Yesim are 5.000 de angajati si produce pentru marci de prestigiu ca Gap, Banana Republic, Nike, Old Navy, Timberland, Tchibo, Schlaffgut, Eddie Bauer, Marks & Spencer, JC Penney, Guilford, Reebok, Zara, Victoria's Secret, Sergio Tachini, Tommy Hillfiger, Ralph Lauren, Costco, Structure, Sears, Gabriela Sabatini, B&B si Mervyn's.

In 1999 Yesim Tekstil a exportat 50% din productie in SUA, 40% in Europa si 10% in alte tari. Valoare exporturilor a crescut de la 85 de milioane de dolari in 1996 la 131 de milioane in 1999.

- ORKA GROUP este un centru de moda pentru barbati care din 1983 produce pentru marcile Damat - Tween. Compania are magazine aproape in intreaga lume, pentru acest an propunandu-si deschiderea unor magazine si in centrele mondiale ale modei, Paris si New York. In Romania grupul vrea sa isi deschida un magazin in Mall-ul din Constanta.

-SARAR este o companie turca producatoare de textile care are deja deschis un magazin in Bucuresti Mall, dar intentioneaza sa isi extinda afacerile din Romania.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO