Companii

Tiberiu Moisă, Director General Adjunct MidCorporate & IMM Banca Transilvania: Aşa cum 2021 a fost atipic şi foarte bun pentru agricultură, aşa a fost 2022 pentru BT la creditarea agricolă; în 2023 estimăm o creştere de minim 15% a finanţărilor

Tiberiu Moisă, Director General Adjunct MidCorporate &...

Autor: Roxana Rosu

07.03.2023, 13:42 271

Anul 2021 a fost atipic şi foarte bun pentru producţia agricolă şi aşa a fost 2022 pentru BT în ceea ce priveşte creditarea agricolă, a spus Tiberiu Moisă, Director General Adjunct MidCorporate & IMM Banca Transilvania la conferinţa ZF România Irigabilă Timişoara, el estimând pentru 2023 o creştere de minim 15% a finanţărilor.

”Avem la Banca Transilvania un portofoliu de finanţări agricole la final de 2022 de 1 miliard de euro, ceea ce înseamnă circa 20% din totalul finanţărilor pentru agricultură din România. A fost un an foarte bun şi nu îl văd repetat prea curând. Între timp, au fost creşteri de dobânzi, devii atent la costuri. Ne bucurăm că am avut o creştere aşa mare, dar suntem atenţi să nu ne întindem mai  mult decât ne ţine plapuma. Cred că vom creşte şi în 2023 ritmul de finanţări, nu în ritmul din 2022.  Multe ferme au derulat fie achiziţii de terenuri, au cumpărat tehnologie, multă lume şi-a luat credite pentru capital de lucru. Sunt multe motive pentru care s-au luat credite. Per ansamblu piaţa va creşte, dar nu la fel de avântat ca în 2022”.

În acest context, Tiberiu Moisă estimează că finanţările vor creşte cu minim 15% în 2023.

”Dobânzile s-au stabilizat, chiar au scăzut, dar sunt încă mari şi fiecare se gândeşte, când ia un credit, cum pot folosi banii ca să obţin un câştig mai mare decât ce mă costă. Nu vom mai vedea creşterile de anul trecut şi e normal. E o reaşezare a lucrurilor”.

Reprezentantul BT a subliniat că există totuşi acces la finanţare.

Ce a mai spus Tiberiu Moisă în cadrul conferinţei:

Se vorbeşte mult despre agricultură şi oportunităţi, despre subvenţii, despre programele europene, dar ar trebui să vorbim şi despre semnele de intrebare, despre nesiguranţa care însoţeşte aceste oportunităţi. Trebuie să investim, dar în ce o facem prima dată: în depozite, în pământ, în irigaţii? Avem credite, dar apoi apare un an în care dobânzile cresc şi oamenii se întreabă dacă au făcut bine.

Credite pentru irigaţii am dat într-un procent mic. E un cumul de factori.

Unul ţine de Dzeu, căci nu aveam atâtea anomalii legate de climă, auzeam rar de probleme legate de secetă, ci mai degrabă de inundaţii. Sistemul de irigaţii e abandonat de 30 de ani, dar discutăm mai mult despre el doar de câţiva ani. Poate presiunea de acum va convinge ministerul să facă ceva.

Doi, fermierii nu sunt obişnuiţi să finanţeze separat echipamentele de irigaţii. Pentru bănci, orice bun care se vinde în mod repetat este util ca garanţie. Orice se vinde şi se cumpără, un bun nou sau second-hand. Atâta timp cât el se vinde în mod repetat, băncile îl vor lua pe loc ca garanţie. Echipamentele de irigaţii, bună parte din ele, fermierii preferă să le ia noi. Băncile nu le consideră garanţii grozave pentru că nu le vindem şi nu le cumpărăm unii de la alţii. Noi finanţăm echipamente de irigaţii uitându-ne la sănătatea financiară a fermei, nu neapărat la echipament.

Băncile pot finanţa investiţiile fermierilor şi pe alte considerente, pe alte garanţii, nu neapărat pe echipamente de irigaţii.

Agricultura este un domeniu important, strategic pentru noi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO