Companii

Tiriac si spaniolii de la Riofisa aduc 10 mil. euro pentru un proiect la Timisoara

25.07.2006, 19:11 68

Firma Goldale Limited, care face parte din grupul de firme Tiriac, si dezvoltatorul spaniol de proiecte imobiliare Riofisa Internacional au majorat cu aproape 10 mil. euro capitalul social al firmei Goldale Real Estate, potrivit datelor prezentate in Monitorul Oficial.
Operatiunea vizeaza finantarea partiala a unui proiect comercial dezvoltat la Timisoara.
Capitalul social al Goldale Real Estate s-a majorat astfel de la 2.000 de euro (7.000 de lei) la 10 mil. euro, printr-un aport egal ca valoare din partea celor doi actionari ai vehiculului de investitii.
Goldale Real Estate a achizitionat in luna mai a acestui an Abatorul Comunal din Timisoara, pe terenul careia va dezvolta un proiect comercial care necesita o investitie estimata la circa 80 mil. euro, potrivit unor declaratii facute de reprezentanti din grupul de firme Tiriac si preluate de presa locala.
Operatiunea de majorare a capitalului social s-a derulat prin aport de numerar din partea celor doi asociati si prin emiterea de noi parti sociale.
Reprezentantii Riofisa si-au anuntat de la inceputul acestui an intentia de a investi pe piata romaneasca, atrasi de potentialul de crestere al pietei de real estate. Compania spaniola are din toamna lui 2005 un acord strategic cu grupul de firme Tiriac pentru dezvoltarea de proiecte imobiliare in Romania.
Omul de afaceri Ion Tiriac este unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri de pe piata Capitalei, detinand direct si indirect o suprafata de pana la 150 de hectare. Tiriac si-a dezvoltat discret un vast imperiu imobiliar, cea mai mare parte fiind situata in zonele din nordul Capitalei, in apropierea aeroportului Otopeni, unde omul de afaceri are circa 100 de hectare, a caror valoare se situeaza in jurul a 100 de milioane de euro, potrivit unor estimari facute de surse de pe piata imobiliara.
Alte terenuri sunt detinute in zona Jandarmeriei, tot in nordul Capitalei, in apropierea autostrazii Bucuresti - Pitesti (in zona de vest), in zona Chitila, precum si suprafete mai mici in diferite locatii din Bucuresti.
Afacerile din real estate au devenit directia strategica de dezvoltare a business-ului lui Ion Tiriac, al carui grup de firme activeaza in sectorul bancar, auto sau servicii financiare.
Recent, conducerea Tiriac Holdings a anuntat ca are in vedere dezvoltarea unor proiecte imobiliare in valoare de aproximativ o jumatate de miliard de euro, din care cel mai important este proiectul "La stejari", de dezvoltare a unui ansamblu rezidential de lux in apropiere de padurea Baneasa. Valoarea proiectului este estimata la circa 300 mil. euro.
Companiile spaniole de real estate au cumparat puternic in ultimul an terenuri in Capitala si in marile orase pentru a dezvolta proiecte imobiliare, potrivit jucatorilor din domeniu. Investitorii spanioli sunt interesati de potentialul pe care il ofera piata romaneasca in comparatie cu cea spaniola. Piata locala seamana cu cea spaniola de acum 15 ani, cand a inceput dezvoltarea puternica in real estate, potrivit jucatorilor spanioli.
Companii precum Riofisa, HI Grupo, Grupo I, Fadesa, Agofer cauta sa dezvolte proiecte imobiliare pe piata locala, dupa ce s-au asezat deja in Polonia sau Ungaria.
In prezent, singurele companii spaniole care au anuntat proiecte in afara de Riofisa sunt Hercesa, Prasa sau Invarsa, pe o piata dominata de jucatori austrieci, greci si israelieni.
Orasele mari au devenit tinte pentru spanioli, pe lista locatiilor vizate intrand si Brasovul, unde HI Grupo are in plan achizitii de terenuri. Pe langa aportul in capital al companiei Riofisa, un alt dezvoltator imobiliar spaniol, Hercesa, si-a majorat capitalul social al subsidiarei din Romania cu circa 7 mil. euro in luna mai a anului curent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO