Şapte dintre cele mai mari zece case de avocatură de pe piaţa locală au înregistrat creşteri ale veniturilor anul trecut ca urmare a unei uşoare îmbunătăţiri a condiţiilor din mediul de business, dar şi a încasărilor realizate din litigii, reiese dintro analiză a ZF asupra unei pieţe în care se învârt anual circa 200 de milioane de euro.
Ca în fiecare din ultimii cinci ani, Ziarul Financiar a solicitat celor mai mari 20 de firme din piaţă informaţii oficiale privind încasările şi să prezinte o copie după declaraţia de venit depusă la Administraţia Financiară pentru anul trecut.
Avocaţii au un statut special, astfel că informaţiile referitoare la cifra de afaceri nu sunt publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe, ca în cazul societăţilor comerciale.
Din datele obţinute de ZF până în prezent reiese că primele zece firme de pe piaţă au realizat anul trecut venituri de 79,6 milioane de euro, cu 30% mai mari decât în anul precedent. Avocaţii au, în mod obişnuit, marje de profitabilitate cuprinse între 40 şi 60%, astfel că profiturile cumulate s-ar putea situa în intervalul 32-48 mil. euro.
Peste 40% din veniturile declarate de cele zece firme au fost realizate de casa de avocatură Boştină şi Asociaţii, condusă de avocatul Doru Boştină, care a prezentat o declaraţie conform căreia în 2011 a realizat încasări de 34,1 mil. euro, cele mai mari venituri raportate de către o firmă de avocatură locală în istorie. Boştină a înregistrat astfel pentru firma din Bucureşti o creştere de peste 250% a veniturilor, în condiţiile în care numărul avocaţilor din Baroul Bucureşti a scăzut de la 68 la 60 în ultimul an.
Reprezentanţii firmei consideră că această creştere nu reprezintă "nimic surprinzător". Cu toate acestea, nicio altă firmă nu şi-a majorat anul trecut veniturile cu mai mult de 40%.
"Spre deosebire de alţi ani, în 2011 a fost mult mai convenabil să facturăm în România decât în străinătate. (...) Am avut şansa de a fi implicaţi în proiecte foarte mari, care nu au fost afectate de criză. (...) Au existat multe proiecte care s-au materializat spre sfârşitul anului şi am insistat ca onorariile să fie plătite în 2011", afirmă reprezentanţii casei de avocatură.
Anunţul firmei Boştină şi Asociaţii privind veniturile încasate în 2011 a bulversat piaţa şi a provocat reticenţa unor jucători mari în a mai prezenta informaţiile financiare.
Casele de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii, Muşat & Asociaţii şi Popovici Niţu & Asociaţii, trei dintre liderii pieţei de profil, cu afaceri cuprinse între 9 şi 22 mil. euro în 2010, nu au mai prezentat în acest an date referitoare la încasări fără a-şi motiva oficial decizia.
În schimb, NNDKP, firma condusă de avocatul Ion Nestor, a continuat să ofere informaţii referitoare la venituri, acestea indicând o creştere de 14% a încasărilor în 2011, până la nivelul de 15,5 mil. euro, cele mai mari venituri din istoria firmei care numără aproape 100 de avocaţi.
"Suntem mulţumiţi de rezultatele noastre financiare, care s-au încadrat întru totul în estimările făcute la începutul anului", afirmă Ion Nestor, fondator şi mana ging partner al NNDKP.
El spune că firma pe care o conduce pune accent pe furnizarea unor servicii de consultanţă şi reprezentare în litigii marilor corporaţii, care au rămas în continuare destul de vulnerabile în urma crizei. "Nu dorim să abordăm şi alte segmente ale pieţei serviciilor avocaţiale, cum ar fi cele care mizează cu precădere pe volum şi nu pe calitate sau au componente importante de lobby.
Noi nu ne-am simţit niciodată atraşi de aceste tipuri de proiecte", a mai spus Nestor.
Singura firmă de top care a înregistrat anul trecut o scădere a veniturilor este Leaua & Asociaţii, casă de avocatură ale cărei venituri au scăzut de la 5,3 mil. euro în 2010 la 2,7 mil. euro anul trecut, revenind practic la cifra de afaceri realizată în 2009.
"Nivelul activităţii de arbitraj şi litigii s-a menţinut relativ constant, însă, din păcate, o parte dintre tranzacţiile importante ale clienţilor noştri pentru care negocierile începuseră în 2010, fiind în continuare pe agenda de lucru la începutul anului 2011, nu au mai continuat, din cauza conjuncturii economice. Sperăm într-o revigorare a situaţiei în anul 2012", a declarat Crenguţa Leaua, coor donatorul firmei Leaua & Asociaţii.
Alte două firme - D&B David şi Baias şi Biriş Goran - şi-au menţinut pe parcursul anului trecut încasările la acelaşi nivel, în timp ce Schoneherr şi Asociaţii, Zamfirescu Racoţi Predoiu, Voicu & Filipescu, Vilău & Mitel şi Şerban şi Asociaţii au înregistrat creşteri cuprinse între 8% şi 32%.
Cum ar fi putut arăta topul?
Piaţa avocaţilor de business este una extrem de fragmentată, cu circa 20-25 de firme locale şi internaţionale care aspiră la o poziţie în top 10. Ţuca Zbârcea & Asociaţii, liderul ultimilor ani, Muşat & Asociaţii, un jucător de top în ultimele două decenii, şi Popovici Niţu & Asociaţii, o firmă cu o evoluţie constant ascendentă în ultima decadă, fac parte în continuare din primele cinci firme de pe piaţă, dar nu au prezentat date referitoare la încasări. Potrivit informaţiilor din piaţă, aceste firme au avut în 2011 un an de creştere a veniturilor.
Dintre firmele care nu au prezentat declaraţia de venit, casele de avocatură Stoica & Asociaţii, Clifford Chance Badea, PeliFilip sau RTPR Allen & Overy înregistrează venituri cuprinse între patru şi opt milioane de euro anual, astfel că fiecare dintre aceşti jucători ar fi putut ocupa o poziţie în top.
Firmelor internaţionale în general le este impusă de regulă de la "centru" discreţie în ceea ce priveşte publicarea veniturilor locale, în timp ce unele case de avocatură autohtone au adoptat intern acest model.
Piaţa avocaturii de business a fost la rândul ei afectată de criza ultimilor ani, în condiţiile în care segmentul de fuziuni şi achiziţii, unul dintre motoarele anilor 2005- 2008, a frânat brusc.
În schimb, criza a adus o activitate mult mai pronunţată pentru departamentele de litgii, care au ajuns să genereze între 20% şi 40% din venituri în rândul celor mai multe firme, chiar mai mult în cadrul unor jucători cu tradiţie pe acest segment.
Lupta şi discuţiile din acest domeniu continuă să fie încinse, în condiţiile în care partenerii fondatori ai celor mai mari firme pot ajunge la venituri anuale de ordinul milioanelor de euro, iar asistarea celor mai mari jucători din economie reprezintă o miză la fel de importantă pentru majoritatea caselor de avocatură.