Companii

Topul celor mai profitabile companii

Topul celor mai profitabile companii

Click pentru imaginea marita

21.08.2007, 19:19 23

Cele mai profitabile 20 de companii au castigat anul trecut peste 2,9 miliarde de euro net, cu un miliard de euro in plus fata de 2005, conform unei analize realizate de ZF, pe baza datelor publicate de Ministerul Finantelor.
80% din profiturile companiilor din Top 20 sunt de fapt concentrate la nivelul celor din top10, adica peste 2,3 miliarde de euro.
La nivelul cifrei de afaceri, companiile din acest clasament cumuleaza afaceri de 15,7 mld. euro la nivelul anului trecut, cu 2,7 mld. euro mai mult decat in 2005. Practic, primele 20 de companii dupa profit au avut anul trecut incasari totale cat 16% din Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei.
Campioana profiturilor ramane Petrom, controlata de austriecii de la OMV, cu un castig net de aproape 650 mil. euro. Cei doi giganti ai telefoniei mobile ocupa celelalte locuri ale podiumului: Orange, cu un castig net de peste 400 mil. euro si Vodafone, cu aproape 325 mil. euro. Cele mai mari doua banci locale, BCR si BRD-SocGen, ocupa abia locurile 4 si 5, fiind urmate de cea mai profitabila companie detinuta de stat, Romgaz, cu un castig de aproape 132 de milioane de euro. De altfel, in afara Romgaz, statul mai detine doar doi jucatori din top: Transelectrica si Transgaz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO