Companii

Topul clinicilor medicale private din Romania

Cand toata economia scade, clinicile private se pregatesc de cresteri de 50% pe o piata ce merge catre o jumatate de miliard de euro

Mihai Marcu, presedintele MedLife: In firmele mari din domeniu s-au aplicat politici de reducere a costurilor, iar in conditiile in care si piata a crescut, marjele de profit s-au mentinut; Sergiu Negut, directorul executiv al CMU: Ca si tip de management cred ca cei care isi gestioneaza corect cash flow-ul si cei care au capacitatea de a extinde oferta, in defavoarea taierii costurilor si a restrangerii activitatii vor avea de castigat

17.01.2010, 23:22 6207

Si in ceea ce priveste profitul operatorii de servicii medicaleprivate spun ca rezultatele sunt bune si pot exista premise pentruo imbunatatire a marjelor.
Industria serviciilor medicale private se asteapta sa fie cu aatmai dinamica anul acesta cu cat A&D Pharma, cel mai mare grupfarmaceutic local, a anuntat ca urmeaza sa deschida primele clinci"ca raspuns la cererea crescuta" din acest segment. Noua divizie agrupului farmaceutic, Anima Specialty Medical Services, ar puteapune presiune pe jucatorii deja existenti si ar putea schimbaierarhii pe termen mediu si lung, tinand cont de puterea financiarape care grupul farmaceutic o are.

Cresteri de la platitorii cash, scaderi de lacompanii
Rezultatele clinicilor de anul trecut si proiectiile pentru 2010din aceasa piata sunt in contrast puternic cu ceea ce se intamplala nivel economic, unde in retail spre exemplu falimentele se tinlant, iar in restul industriilor scaderile sunt la ordineazilei.
In aceste conditii, cum se explica avansul clinicilorprivate?
"In primul rand este vorba despre evolutia naturala a pietei deservicii medicale, data fiind alocarea bugetara modesta in sectorulde stat, 3,5% din PIB, si media din UE de 7%. Astfel piata simtenevoia unei completari din segmentul privat, care inregistreaza ocrestere accentuata", a spus Mihai Marcu, presedinteleMedLife.
Chiar si in aceste conditii, un impact in afaceri se astepta saexiste avand in vedere faptul ca marile clinici au atat pacientiindividuali care platesc cash, cat si contracte corporate cu marilecompanii, afectate de somaj.
Reprezentantii clinicilor spun ca la nivelul corporate a existat oscadere, compensata de cresterile din retail si cota de piatacastigata in defavoarea unitatilor mici si a cabinetelorindividuale.
"In primul rand este vorba numai de segmentul de retail (care aramas pe crestere - n.red.), adica de serviciile medicale platitede persoanele fizice din buzunar, segmentul corporativ suferind ocontractie de 2-3% pe parcursul intregului an 2009. In al doilearand este vorba despre o reasezare a pietei, in sensul concentrariiserviciilor medicale catre operatorii mari in detrimentulprestatorilor mici si a cabinetelor individuale. Eu nu cred capiata a crescut in termeni reali cu mai mult de 15%", a spus MihaiMarcu de la MedLife.
Printre clinicile cu cel mai rapid avans anul trecut se numaraCentrul Medical Unirea (CMU), care a avut o crestere de 70%,potrivit companiei.

Este un moment bun pentru dezvoltare
"Sistemul public de sanatate a fost si este in continuare in pragulcolapsului financiar, astfel incat o serie de servicii nu au maiputut fi suportate de spitalele si policlinicile de stat. (...)Clientii corporate au evitat sa-si demotiveze angajatii taindaceste beneficii, ba mai mult, desi multe companii au facutreduceri moderate de personal, am avut si intrari de clienti noi,care nu mai avusesera abonamente medicale pana la acel moment,preferand sa ofere acest beneficiu pe post de marire de salariu",spune Sergiu Negut, directorul executiv al CMU.
El adauga faptul ca aceasta crestere a mai fost sustinuta si deextinderea cu noi unitati, dar ca pe de alta parte piata a fostafectata de cursul de schimb.
"Ca si tip de management cred ca cei care isi gestioneaza corectcash flow-ul si cei care au capacitatea de a-si extindecapacitatile si oferta, in defavoarea taierii costurilor si arestrangerii activitatii vor avea de castigat", mai spuneNegut.

Se fac in continuare profituri bune din clinicimedicale
Clinicile private se numara de mai multi ani printre sectoarele cucele mai mari rate de profit din economie, care s-ar putea pastrasau chiar creste si in 2010. Recent, compania Gral Medical,controlata de Robert si Georgeta Serban, a anuntat ca ar putearealiza in acest an o marja de profit net de aproximativ 20%, dublacomparativ cu nivelul din 2009. Dublarea marjei s-ar putea producein conditiile in care afacerile sunt proiectate sa creasca cu50%.
Mihai Marcu de la MedLife este de parere ca toate firmele mari dindomeniu
si-au conservat marjele.
"In firmele mari din domeniu, la fel ca in toate domeniileeconomice, s-au aplicat politici de reducere a costurilor, iar inconditiile in care si piata a crescut, chiar daca ponderat,marginile s-au mentinut", spune Marcu, care considera ca existapremise pentru cresterea profitabilitatii.
Pe de alta parte, Negut de la CMU afirma ca marjele au crescut pefondul deprecierii monedei nationale. In legatura cu 2010, el estede parere ca va depinde foarte mult de felul cum si-au gestionatjucatorii din aceasta piata afacerile in anul 2009.
"Cred ca in general pe masura ce piata se maturizeaza, nu vom maiasista in urmatorii ani la marje de profit ca si cele de pana acum.Pe de alta parte prin reinvestirea acestui profit in introducereade servicii noi, unde concurenta este limitata, se pot mentine incamarje rezonabile si este esential in aceasta ramura incainsuficient dezvoltata sa pastram marje care sa permita investitiiin dezvoltarea ulterioara", a mai spus Negut.
Piata serviciilor medicale private este estimata la circa 400 mil.euro, iar principalii jucatori sunt Medicover, MedLife, Euromedic,CMU, Medcenter, Gral Medical, Sanador, Romar, Medsana. Pe segmentulde spitale, unitati de mari dimensiuni detin Euroclinic siMedLife.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO