Companii

Toyota nu se sperie de lira sterlina

03.08.2000, 00:00 16



Toyota Motor Corp., cel mai mare producator nipon de autovehicule, va mari productia fabricii sale din Marea Britanie cu circa 30% incepand cu anul viitor, intr-o incecare de a reduce riscurile fluctuatiei cursului lira sterlina/dolar, transmite Reuters.

Grupul va investi cateva miliarde de yeni pentru a transfera productia unor modele de export din Japonia la unitatea sa din Derby, ridicand astfel productia fabricii la circa 230.000 de masini, conform agentiei Kyodo.

In timp ce alti producatori niponi care activeaza in Marea Britanie sunt afectati de puterea poundului fata de dolar si fata de euro, oficialii Toyota, citati de Kyodo, considera ca transferarea productiei exportate va reduce riscul aprecierii yenului si va creste gradul de folosire a capacitatii de productie a fabricii de la Derby.

Puterea lirei sterline fata de euro a afectat producatorii britanici de autovehicule, scumpindu-le exporturile.

Toyota va incepe astfel sa produca anual in Marea Britanie circa 50.000 de unitati ale modelului Corolla Hatchback, cu trei usi. In prezent la uzina de la Derby se produc circa 180.000 de masini anual, din modelele Avensis si Corolla cu cinci usi.

Raportul a venit imediat dupa intalnirea de luni dintre Tony Blair, premierul britanic, si Carlos Ghosn, presedintele Nissan, cu privire la o posibila subventie care sa faca producatorul aflat ub controlul grupului Renault sa investeasca in Marea Britanie. Intrunirea a avut loc ca raspuns la reluarea plangerilor de catre Ghosn, care sustine ca puterea lirei sterline si incertitudinile cu privire la evolutia cursului valutar ar putea forta compania sa mute productia noii generatii a modelului Micra din Marea Britanie in Europa continentala, programata pentru 2003.

Executivul britanic incearca sa stopeze plecarea constructorilor, si deci potentialele disponibilizari, fiind gata sa acorde Nissan un sprijin financiar de 50 milioane de dolari.

Tadaaki Jagawa, vicepresedintele executiv al Toyota, a declarat luna trecuta pentru Reuters ca va cere Guvernului britanic o astfel de subventie, in cazul in care grupul rival va fi sprijinit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO