Companii

Tractorul, "curatat" de datorii prin ordonanta pentru Landini

19.08.2003, 00:00 11



Guvernul Romaniei a decis la sfarsitul saptamanii trecute "curatarea" de datorii a producatorului roman de utilaje agricole Tractorul Brasov, pentru a putea fi vandut investitorului strategic italian Landini.



Potrivit ordonantei, societatea brasoveana va beneficia de o serie de inlesniri de plata.



In acelasi timp, veniturile rezultate in urma acestor scutiri de plata vor fi, potrivit Ordonantei de Urgenta, neimpozabile, iar profitul ce va rezulta dupa acoperirea pierderilor reportate din ani anteriori va fi utiliat ca sursa proprie de finantare.



In plus, datoriile societatii catre furnizorii de utilitati - Electrica Transilvania Sud si Distrigaz Sud (in ultimul caz doatr in proportie de 5%), vor fi transformate in actiuni la valoarea nominala de 1.000 de lei.



Restul datoriei restante fata de Distrigaz Sud si penalitatile si majorarile de intarziere aferente deebitelor fata de Electrica Transilvania Sud vor fi scutite de la plata.



Actiunile rezultate in urma conversiei vor fi transferate APAPS, “in vederea vanzarii intr-un pachet comun si la acelasi pret pe actiune cu vanzarea pachetuluid e actiuni detinut de acesta" mai precizeaza Ordonanta de Urgenta.



Compania Landini a prezentat luna trecuta Autoritatii pentru Privatizare un program de investitii cu o valoare de 40 milioane dolari pentru modernizarea uzinei brasovene. Landini si-a anuntat interesul pentru privatizarea uzinei Tractorul Brasov la inceputul lunii aprilie, dupa opt luni de negocieri intre APAPS si grupul roman MYO-O, proprietar la Semanatoarea Bucuresti. Discutiile dintre APAPS si MYO-O au incetat la 20 martie 2003, dupa ce partile nu au reusit sa ajunga la o intelegere in ceea ce priveste datoriile. Anterior negocierilor cu MYO-O, Autoritatea pentru Privatizare a mai incercat sa vanda uzina din Brasov companiei New Holland.



In octombrie 2002, Landini a semnat un contract cu grupul Romet pentru producerea, la Buzau, de tractoare de putere medie, din care a vandut deja 100 de bucati. Anul trecut, activitatea din Romania a generat o cifra de afaceri de 15 milioane de euro. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO