Companii

Tradingul cu GPL duce afacerile Butan Gas la 40 mil. euro

Tradingul cu GPL duce afacerile Butan Gas la 40 mil. euro

Principalii competitori ai Butan Gas sunt Shell Gas Romania, Crimbo Gas si Rompetrol Gas.

16.11.2007, 18:20 214

Compania din Romania face parte din grupul cu activitati internationale dezvoltata de omul de afaceri roman Iosif Constantin Dragan, unul dintre cei mai bogati antreprenori locali.
"Motivul care a determinat cresterea afacerilor a fost dezvoltarea segmentului de trading, adica vanzarea en-gros catre majoritatea jucatorilor care mai activeaza pe piata de profil", a declarat Cristian Florea, directorul economic al companiei. Potrivit celor mai recente estimari ale reprezentantilor Butan Gas, cifra de afaceri a companiei va ajunge anul acesta la un nivel de 67 de milioane de euro, in crestere cu 17% comparativ cu anul trecut, iar profitul net va inregistra o valoare de 2,7 milioane de euro. Bugetul de investitii al companiei s-a ridicat anul acesta la 9,5 milioane de euro.
Principalii jucatori care activeaza pe piata de profil sunt Shell Gas Romania, Crimbo Gas si Rompetrol Gas.
Piata de profil a fost anul acesta unul dintre cele mai dinamice segmente din punctul de vedere al achizitiilor. Astfel, Petrom a achizitionat Shell Gas Romania, marcand astfel exit-ul total de pe piata al uneia dintre cele mai mari companii petroliere la nivel global. A doua tranzactie, anticipata de foarte multa vreme, va fi parafata la sfarsitul acestui an si a presupus vanzarea afacerii Crimbo Gas, controlata de presedintele clubului de fotbal Dinamo, Cristi Borcea, catre grupul olandez SHV, unul dintre cei mai mari jucatori de profil la nivel international. Tranzactia are o valoare de aproximativ 40-50 de milioane de euro si aduce pe piata un jucator cu o mare putere financiara, care are posibilitatea de a inteti concurenta pe segmentul de profil.
Valoarea pietei de gaz petrolier lichefiat (GPL) este de aproximativ 320 de milioane de euro. Butan Gas controleaza o cota de piata de aproximativ 21%, potrivit estimarilor companiei, Rompetrol Gas detine o cota de 7%, dar mizeaza pe dublarea acestei valori in maxim cinci ani, Crimbo Gas detine sub 10%. Liderul pietei este noua companie formata dupa preluarea Shell Gas de catre Petrom care controleaza aproximativ 25%. Pana la sfarsitul anului este de asteptat ca aceasta tranzactie sa primeasca avizul Consiliului Concurentei. Piata de profil este impartita in trei mari segmente: autogazul, micul vrac si buteliile. Segmentul care inregistreaza cea mai rapida crestere este cel al autogazului, in timp ce segmentul de butelii se confrunta cu o scadere constanta din cauza extinderii retelelor de gaze naturale. Micul vrac este o piata cu o marime relativ constanta. Principalul factor care influenteaza piata este barilul de petrol de a carui evolutie este direct legat si pretul de comercializare al GPL-ului.
Cresterile spectaculoase ale barilului din ultima vreme i-ar putea afecta negativ pe operatorii de GPL, avand in vedere ca le cresc costurile de achizitie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO