Companii

Transavia face o fabrica de 10 mil. euro in plina gripa aviara

10.01.2006, 18:28 38

Compania a anuntat o dublare a cifrei de afaceri anul trecut, pana la 40 de milioane de euro pe baza asocierii cu marile lanturi de retail.

Transavia Alba Iulia, unul dintre cei mai importanti producatori de carne de pui din Romania, detinut de omul de afaceri Ioan Popa, va investi anul acesta 10 milioane de euro, pentru extinderea capacitatilor de productie si procesare.

"Vom construi o noua fabrica de procesare a carnii langa Alba Iulia si ne vom concentra pe cresterea capacitatilor de productie. Vom continua politica de investitii in cadrul companiei si prin finalizarea lucrarilor in curs", a declarat Ioan Popa, care este si directorul general.

El a precizat ca anul acesta compania isi propune sa ajunga la o capacitate de productie de 50.000 de tone de carne pe an.

"Tintim primul loc intre producatorii de carne de pui din Romania", a mai adaugat Ioan Popa. In prezent, capacitatea de procesare a companiei este de 25.000 de tone anual.

"Am incheiat anul 2005 cu un profit de 6 milioane de dolari (n. red. - 4,8 mil. euro) si am realizat toate obiectivele propuse pentru anul care a trecut", a mai spus Popa.

Potrivit informatiilor prezentate de companie, Transavia a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 40 de milioane de euro, ceea ce reprezinta o dublare fata de 2004. Aceasta crestere s-a produs, potrivit reprezentantilor companiei, in urma finalizarii unei investitii de 12 milioane de euro pentru constructia unui nou abator, inceperii productiei sub brand propriu, dar in special colaborarii cu marile lanturi de retail, care realizeaza peste 90% din vanzarile companiei din Alba Iulia.

Reprezentantii companiei sustin ca nu au inregistrat scaderi ale vanzarilor in urma aparitiei primelor cazuri de gripa aviara in Romania. "Consumatorii au mai multa incredere in producatorii din Transilvania si Banat", considera Popa.

Pentru acest an, reprezentantii Transavia nu au dorit sa furnizeze estimari legate de cifra de afaceri, in principal din cauza instabilitatii pietei.

"Nu putem face inca o estimare. Asteptam sa vedem care este evulotia pietei in primul trimestru al acestui an si apoi vom face o evaluare", a mai spus Popa.

Anul trecut, compania a investit circa 7 milioane de euro in cresterea capacitatilor de crestere a puilor pentru carne, extinderea fabricii de nutreturi combinate din apropiere de Alba Iulia, dar si pentru obtinerea certificarilor necesare activitatii de export.

"Vom incepe luna aceasta exporturile in Olanda si Germania", a precizat Popa.

Peste 70% din productia lunara a Transavia este reprezentata de produsele refrigerate, doar 30% fiind produse congelate. "Anul acesta vrem sa crestem cantitatea de carne refrigerata livrata pietei si sa devenim lider pe piata pentru acest tip de carne", a mai spus Popa.

In prezent, societatea are o capacitate de crestere de 1.700.000 pui pe serie, realizand 80 de tone de carne de pui pe zi, capacitatea totala de productie a abatorului fiind de 50.000 tone pe an.

Transavia a fost infiintata in anul 1991, avand capital privat romanesc. Cu activitati in sectorul de crestere a pasarilor, produ-cerea de furaje combinate, abatorizarea si prelucrarea carnii, compania are 500 de angajati, in 13 localitati din judetul Alba.

Conform Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), piata carnii de pui are o valoare anuala de circa 350 de milioane de dolari (275 mil. euro). Romania produce anual, in sistem industrial (fara consum in gospodariile private), circa 200.000 de tone de carne de pui, in timp ce importurile ajung la 150.000 de tone.

Principalii competitori ai Transavia sunt Agricola Bacau, Aaylex Bucuresti, Agrisol International, Avicola Calarasi si o serie de jucatori mai mici.

Crescatorii de pasari din sistemul industrial spun ca in ultimele trei luni ale anului trecut au fost inregistrate pierderi de peste 123 milioane lei (33,5 milioane euro), determinate in principal de scaderea pretului de vanzare la carne dupa aparitia focarelor de gripa aviara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels