Companii

Transelectrica şi o companie letonă, cele mai expuse la riscul valutar din sectorul energetic al ECE

Autor: Oncu Marius Gheorghe

23.12.2010, 14:10 37

Transelectrica şi Latvenergo Letonia sunt cele mai vulnerabilecompanii energetice din Europa Centrală şi de Est (ECE) la riscuride curs valutar, întrucât nu sunt protejate prin instrumentefinanciare de hedging, potrivit unui raport al agenţiei de ratingMoody's citat de Mediafax Business.

"O eventuală depreciere a monedelor locale în cazul celor douăcompanii ar conduce la o creştere semnificativă datoriilor, care,împreună cu avansul cheltuielilor cu dobânzile, ar agrava situaţiaîndatorării şi ar pune presiune asupra ratingului", afirmă, înraport, Richard Miratsky, vicepreşedinte la agenţia financiară.

Hidroelectrica se află înt-o situaţie mai bună, fiind protejatăde scadenţa la termen lung a datoriilor.

În cazul Latvenergo, latul leton are un curs fix faţă de euro,iar riscurile valutare depind de renunţarea la această cotaţie,situaţie puţin probabilă pe termen scurt, notează Moody's.

Companiile energetice din regiune se vor confrunta cu presiunifinanciare pe termen mediu, în contextul unei recuperări modeste apreţurilor scăzute şi cererii reduse. În plus, liberalizareagraduală a pieţelor electricităţii şi gazelor naturale expunecompaniile de utilităţi din Europa Centrală şi de Est la creştereacompetiţiei, fluctuaţii în preţul energiei şi reducerea cotei depiaţă. Citiţi mai multe pe www.mediafax.biz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO