Companii

Tranzactie cu 6% din actiunile Zarea Bucuresti

17.08.2004, 00:00 34

Producatorul de vinuri Karom Drinks a vandut un pachet de 6% din actiunile Zarea Bucuresti unui investitor polonez - Dabrowiecki Henryk pentru circa 3 miliarde de lei (73.000 de euro).
"Nu stiu cine este acest investitor. Am vandut un pachet de actiuni pentru ca aveam nevoie de bani", spune Emil Poescu, directorul general al companiei Karom Drinks, al carei actionar majoritar este producatorul german de vinuri spumante Schloss Wachenheim, unul dintre cei mai mari producatori de profil din lume.
Surse din industria vinului sustin ca investitorul polonez care a preluat 6% din Karom este unul dintre asociatii Schloss Wachenheim din Polonia, unde producatorul german detine societatile Centru Wina si Ambra.
Karom Drinks a preluat, la inceputul acestui an, un pachet de 44,5% din Zarea Bucuresti pentru circa 900.000 de euro, in urma unei oferte publice de cumparare la care a subscris fostul APAPS.
In urma acestei tranzactii, Karom Drinks si-a consolidat pozitia secunda pe piata vinurilor spumante, urcand de la o cota de piata de 18% la 26%. Karom Drinks a vandut anul trecut de 4 milioane de euro in timp ce Zarea a derulat afaceri tot de 4 milioane de euro, dar inregistreaza datorii mari. Locul intai pe aceasta piata este detinut, in continuare, de Astese Production SRL Bucuresti (producatorul marcii Angelli) care are o cota de piata de 45% si care a fost preluat de Henkell&Soehnlein din Germania pentru 11,2 milioane de dolari. Pe piata mai activeaza Jidvei, Panciu, Cramele Prahova si Spumante Silvania.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO