Companii

Trei investitii straine de 38 mil. euro

02.12.2003, 00:00 20



Companiile Yazaki - Japonia, Faurecia - Franta si T&K Design - Turcia intentioneaza sa investeasca in Romania peste 38 de milioane de euro in domeniile componentelor pentru autoturisme si industriei textile, potrivit Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS).



Cel mai mare proiect, in valoare de aproximativ 30 de milioane de euro, va fi derulat de catre Yazaki Europe Corporation, parte a unuia dintre cele mai importante grupuri la nivel mondial in industria constructoare de masini. Compania intentioneaza sa construiaca o fabrica in zona industriala a municipiului Arad, investitie care se va finaliza in 2008. Yazaki Europe Corporation desfasoara deja activitati in Romania in parcul industrial Crangul lui Bot. Compania este unul dintre principalii furnizori pentru Toyota, Nissan, DaimlerCrysler, Ford, General Motors, Volvo, Renault sau Peugeot.



Cel de-al doilea proiect de investitii apartine grupului francez Faurecia, lider mondial in domeniul componentelor auto, potrivit ARIS. Acesta va contrui la Talmaciu, in apropierea Sibiului, o capacitate de productie pentru realizarea de tapiterie pentru scaune auto. Suma alocata acestui proiect este de circa 7,7 milioane de dolari. Din acesti bani, 2,2 milioane de dolari sunt destinate constructiei fabricii, iar 5,5 milioane de dolari reprezinta investitia in utilaje. Investitia urmeaza sa fie finalizata in luna iulie a anului viitor, iar in prima faza se vor crea 120 de locuri de munca, urmand ca acestea sa ajunga la 500 pana in 2007.



Grupul francez este prezent in 27 de tari, in 169 de locatii, iar anul trecut a avut vanzari de 9,9 miliarde de dolari.



"Realizarea acestei noi fabrici de productie in Romania face parte din strategia de extindere si globalizare a grupului Faurecia. In acest fel, grupul francez urmareste cresterea vanzarilor produselor proprii clientilor din Europa si vizeaza atragerea de noi clienti", spune ARIS.



In ceea ce priveste firma turca T&K Design, aceasta a anuntat ca intentioneaza sa investeasca un milion de euro intr-o fabrica de textile care va functiona in Parcul Industrial Plopeni, judetul Prahova.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24