Companii

Trustul francez RDP face o fabrica de mase plastice in Romania

30.03.2001, 00:00 70



Producatorul francez de mase plastice RDP intentioneaza sa deschida in anul 2002 o unitate de productie in apropiere de Timisoara. Piata romaneasca devine tot mai atractiva pentru fimele straine, in conditiile in care masele plastice sunt folosite pe o scara tot mai larga, si au tendinta de a inlocui vechile materiale de constructii.

Ultima companie care-si va deschide in Romania o fabrica de mase plastice este grupul francez RDP, care-si va amplasa aceasta unitate de productie, cel mai probabil, la Timisoara, informeaza cotidianul francez "La Tribune", citat de Mediafax.

Grupul francez RDP reuneste mai multe companii mici si mijlocii cu operatiuni in aceleasi sectoare de activitate si in fabricarea de utilaje.

Acesta a preluat recent Vapé Plast, o companie specializata in conceperea si fabricarea de piese tehnice din plastic pentru automobile, telefoane, produse electrocasnice, electricitate, activitati sportive si de divertisment.

Prin intermediul acestei tranzactii, RDP se pregateste sa obtina o dublare a cifrei de afaceri (de la 125 la circa 250 milioane de franci francezi) si a numarului de salariati (de la 150 la 300 de persoane).

Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, dar, conform lui Edmond Mahikian, presedintele Vapé Plast, si lui Roland Didienne, care conduce RDP, valoarea este putin semnificativa, in masura in care RDP trebuie sa mobilizeze resurse importante pentru a regla situatia financiara a Vapé Plast si a relansa compania.

Desi a inregistrat in anul 2000, o crestere a cifrei de afaceri consolidate de peste 17%, la 145 milioane de franci, situatia Vapé Plast a fost destul de delicata.

Cresterea preturilor la materiile prime si raritatea lor, impactul saptamanii de lucru de 35 de ore si scumpirea fortei de munca, retragerea unora dintre clienti si o "eroare de abordare in privinta dezvoltarii clientelei" au afectat serios rentabilitatea Vapé Plast, pana la a pune in pericol existenta companiei.

Aceasta a fost plasata de catre Edmond Mahikian sub tutela Tribunalului comercial de la Bourg-en-Bresse, care a ajutat la identificarea unui grup de care sa fie preluata.

Pe langa oportunitatea unei preluari neprevazute, dar finalizate in mai putin de zece saptamani, integrarea Vapé Plast marcheaza o noua etapa in strategia de reunire a companiilor locale pe care o aplica RDP inca de la crearea sa, in urma cu aproape zece ani.

Anul 2001 va fi consacrat consolidarii financiare a achizitiei si punerii in practica a integrarii in toate domeniile intre diversele componente ale unui grup care trebuie, in opinia lui Roland Didienne, "sa revina din acest an la o situatie normala".

Pe langa cresterea cifrei de afaceri, presedintele va urmari indeaproape rentabilitatea, nivelul de performanta si pregatirea grupului sau pentru a face fata competitiei.

RDP intentioneaza sa atinga o crestere de ordinul a 10% pe an, avand ca obiectiv consemnarea unei cifre de afaceri de 300 milioane de franci peste doi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO