Companii

Turcii au castigat controlul total la Azomures

15.08.2001, 00:00 20



Grupul turc Transworld Fertilizers Holding a devenit actionar majoritar al producatorului de ingrasaminte chimice Azomures Targu Mures dupa prima etapa a majorarii de capital social prin aport in numerar.

Dupa trecerea perioadei in care actionarii inregistrati la data 2 iunie isi puteau exercita dreptul de preemtiune, au fost subscrise actiuni noi in valoare de 145,91 miliarde de lei.

Numarul actiunilor noi oferite spre vanzare este de 230 de milioane iar o subscriere integrala ar majora capitalul Azomures cu 230 miliarde de lei.

Ca urmare a faptului ca Autoritatea pentru Privatizare (APAPS), care detinea 17,55% din Azomures, la fel ca cea mai mare actionarilor minoritari, nu a subscris in cadrul majorarii de capital pri aport in numerar (pentru ca nu avea voie, conform legii), grupul turc si-a marit detinerea de la 41,2% la 50,4%, iar APAPS si-a micsorat detinerea la 10,75%.

Cel de-al doilea actionar ca importanta al producatorului de ingrasaminte a devenit, in urma exercitarii dreptului de preemtiune, fondul de investitii Broadhurst Investments Limited - Cipru. Fondul, administrat de firma americana New Century Holdings, detinea inainte de a subscrie 12,9% din Azomures. In urma cumpararii de actiuni noi in valoare de aproximativ 30 miliarde de lei, Broadhurst si-a marit detinerea la 15,79%.

In postura de actionar semnificativ (cu o participatie de peste 5%) a aparut in urma majorarii si fondul Hesketh Enterprises Limited, cu o detinere de 5,32%.

Cele aproximativ 84 de milioane de actiuni ramase nesubscrise dupa trecerea perioadei in care isi puteau exercita dreptului de preemtiune actionarii existenti vor fi oferite spre vanzare prin intermediul Bursei de Valori.

Pretul la care au cumparat actiunile actualii actionari a fost de 1.000 lei, deci este foarte probabil ca pretul de vanzare pe Bursa sa fie mai mare. Cotatia actiunilor Azomures era ieri la bursa 1.100 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO