Companii

Turcii au luat peste 90% din Arctic

19.11.2002, 00:00 35

Grupul turcesc Arcelik a atras in cadrul ofertei publice de preluare actiuni reprezentand 91% din capitalul producatorului roman de frigidere Arctic Gaesti.  Pretul oferit pentru o actiune Arctic este a fost de 2.249 de lei, iar valoarea totala a transferului s-a ridicat la 602 miliarde de lei (17,9 milioane de dolari).
Confom noii legislatii a pietei de capital, Arcelik, care a depasit pragul de 90% din actiunile Arctic va fi obligat sa lanseze o noua oferta de preluare in vederea delistarii companiei de pe piata de capital. Alternativa este vanzarea a 17% din actiuni in termen de 10 zile lucratoare. In prezent, piata de capital este marcata de contoverse intre minoritari si majoritari cu privire la pretul si modalitatea de desfasurare a ofertelor obligatorii. Daca CNVM va da dreptate majoritarilor, care sustin ca pot lansa pana la 1 decembrie o oferta de preluare in vederea delistarii companiei de pe pietele regmentate fara respectarea prevederilor legale referitoare la pret, teoretic, Arcelik ar putea lansa o noua oferta pana la sfarsitul acestei luni, dupa care va putea delista compania de la Bursa.
Normele CNVM in vigoare precizeaza ca pretul ce va fi oferit in cadrul ofertei obligatorii va fi maximul dintre pretul ce a oferit pozitia majoritara, actualizat cu rata inflatiei si valoarea activelor societatii stabilite de un evaluator independent. Daca aceste norme vor fi mentinute, pretul pe care Arcelik va trebui sa il ofere in termen de 12 luni de la data de 1 decembrie va fi de cel putin  2.249 lei/actiune.
Vanarea de catre actionarii principali a actiunilor detinute la Arctic a inceput in primele luni ale acestui an. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Societe Generale Romania Fund (SGRF) au negociat vanzarea pachetelor pe care le detineau cu potentiali cumparatori precum Electrolux (Suedia), Whirlpool (SUA) si Haier (China) fara a ajunge, insa la un rezultat. In final oferta grupului turces Arcelik, detinator al marcii Beko, care a oferit 20 milioane de dolari pentru toate actiunile Arctic a fost acceptata de cei doi actionari. SGRF si BERD detineau impreuna 57,3% din Arctic. Acestia au fost urmati de ceilalti doi actionari semnificativi, Romanian Investment Company Cyprus, care detinea 17,6% si Fondul Roman Post Privatizare, cu 10%, alaturi de o parte din micii actionarii, care detineau alte 7%.
Grupul turcesc a lasat sa se inteleaga ca intentioneaza sa mentina marca Arctic si ca ar putea produce la Gaesti sub aceasta marca si alte produse electrocasnice, cum ar fi masinile de spalat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO