Companii

Turcii de la Banvit vor investi 10 milioane de euro in productia de carne de pasare

Turcii de la Banvit vor investi 10 milioane de euro in productia de carne de pasare

Click pentru imaginea marita

28.05.2007, 14:31 1341

Grupul Banvit, cel mai mare producator de carne de pasare din Turcia, a investit cinci milioane de euro intr-un incubator de pasari la Urziceni, judetul Ialomita, si intentioneaza sa dubleze aceasta investitie in urmatorii doi ani.
"Vom investi 10 milioane de euro in construirea unor ferme de crestere a pasarilor pentru a ne asigura materia prima, dar vom aloca o parte din bani si pentru o fabrica de furaje", a declarat Omer Gorener, directorul general al grupului din Turcia.
Potrivit reprezentantului companiei, fabrica de furaje va avea o capacitate de productie de 60 de tone pe ora si va asigura hrana pentru fermele de pasari pe care compania le va detine pe plan local.
"Intentionam sa producem furaje pentru a asigura hrana pasarilor din fermele noastre, dar si sa vindem diferite produse de acest fel pe piata romaneasca", a spus directorul general Banvit.
Pentru a putea finanta aceste investitii, atat pe plan local, cat si in Turcia, reprezentantii companiei au declarat ca intentioneaza sa contracteze un imprumut de la International Finance Corporation (IFC) in valoare de 25 mil. dolari (circa 20 mil. euro).
"In Turcia, incercam de trei ani de zile sa infiintam o ferma de vaci si sa incepem productia de carne rosie. Cu ajutorul acestui imprumut vom construi ferma din Turcia si vom finanta centrele de productie din Romania", a spus Gorener.
In urma cu trei ani, compania a contractat un imprumut in valoare de 15 mil. dolari de la IFC pentru demararea la Urziceni a unui proiect de constructie a unei ferme de crestere a pasarilor si a unei fabrici de procesare cu o capacitate de 40.000 de tone de carne de pui pe an.
La vremea aceea, reprezentantii Banvit afirmau ca valoarea proiectului de pe piata locala se va ridica la 40 de milioane de euro.
Potrivit companiei, investitia realizata in incubatorul de pasari din Urziceni, care are o capacitate totala de productie de 300.000 de pui pe saptamana, este aproape de finalizare, centrul de productie devenind operational peste aproximtiv doua luni, cand Banvit Romania va primi licenta de functionare.
"Obiectivul nostru este de a atinge o capacitate de productie de 50% din total in primul an de functionare", a afirmat el.
Banvit este cel mai mare producator de carne din Turcia, inregistrand doar in prima jumatate a anului trecut vanzari in valoare de 97,5 mil. dolari (71,7 mil. euro) din vanzarea de carne de pasare, curcan si semipreparate. Compania detine o fabrica de procesare in localitatea Bandirma, Turcia, cu o capacitate de productie de 16.000 de pasari pe ora. In prezent, acest centru functioneaza la 80% din capacitatea totala.
Printre competitorii Banvit pe piata locala se numara Agricola Bacau, Transavia, Avicola Calarasi, Agrisol sau Aaylex.
Afacerile producatorilor locali de carne de pasare au fost afectate anul trecut de virusul gripei aviare, inregistrand pierderi totale de aproximativ 45 de milioane de euro in urma scaderii preturilor si a cresterii importurilor de materie prima.
La inceputul acestui an insa, dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, ca o consecinta a reducerii importurilor in special din tarile care nu respecta normele UE (SUA, UE, Brazilia) piata a inregistrat o scadere cu 40% a importurilor fata de aceeasi perioada a anului trecut. Potrivit principalilor jucatori din piata, aceasta va conduce la o crestere a vanzarilor la carnea de pasare din productia interna.

Investitiile continua

Agricola Bacau va investi anul acesta 12 milioane de euro in cresterea capacitatilor de productie.
Aceeasi suma a fost investita de Transavia in 2006, in crestere cu 57% fata de investitiile realizate in urma cu doi ani.
Avicola Calarasi va investi cinci milioane de euro in fermele de crestere a pasarilor si in modernizarea capacitatilor de productie
Programul de investitii pentru perioada 2006-6007 a producatorilor de carne de pasare se ridica la 170 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO