Companii

Uco Textiles investeste 15 mil. euro in productia de denim

26.05.2005, 20:03 130

Compania belgiana Uco Textiles va investi circa 15 milioane de euro la Giurgiu intr-o unitate care va produce tesaturi tip denim pentru jeans. Proiectul este unul brownfield, fabrica urmand sa functioneze in cadrul unei cladiri care apartine parcului industrial Giurgiu, a anuntat ieri Agentia Romana pentru Investitii Straine.

Reprezentantii companiei belgiene estimeaza ca vor incepe operatiunile de productie in luna septembrie a acestui an, urmand ca treptat sa se dezvolte si sa-si extinda capacitatea de productie. Deocamdata, acestia nu au mentionat care va fi volumul productiei, dar au precizat ca in prima faza vor fi create 200 de noi locuri de munca.

Aceasta este prima fabrica pe care Uco Textiles o deschide in estul Europei, compania detinand inca doua unitati de productie in Belgia si doua in Statele Unite ale Americii.

Uco Textiles produce materialele de la faza initiala (bumbac) pana la cea finala (tesatura finita), avand la nivel global o capacitate anuala de productie de 26 de milioane de metri de tesaturi.

Investitia companiei belgiene vine intr-un moment in care companiile autohtone din industria textila trec printr-o perioada destul de grea, variatiile cursului valutar si majorarea tarifelor la utilitati determinand o scadere a veniturilor pentru producatori.

De asemenea, acestea vor fi nevoite sa renunte la lucrul in sistem lohn - pe care il practica in prezent circa 90% din firme - si sa-si creeze o marca proprie astfel incat sa supravietuiasca momentului aderarii, cand partenerii lor externi vor incepe sa se indrepte spre alte tari unde forta de munca va fi mai ieftina. La toate acestea se adauga concurenta serioasa atat pe plan extern, cat si pe piata interna, a marfurilor aduse din Taiwan, China si India, ale caror preturi sunt mult mai reduse.

In industria usoara - incluzand confectiile si produsele primare - activeaza in prezent circa 8.900 de firme, din care 250 sunt intreprinderi mari.

In primul trimestru al acestui an, Romania a exportat articole de imbracaminte si materii textile in valoare de 1,04 miliarde de euro, in scadere cu 0,7% fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce importurile s-au ridicat la 716,5 milioane de euro, cu 2,8% sub nivelul din primul trimestru al anului trecut. Acest lucru atesta declinul exporturilor bazate pe operatiuni in lohn.

miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO