Companii

Un antreprenor din Slatina a investit 5 mil. € într-o fabrică de izolare de ţevi

Un antreprenor din Slatina a investit 5 mil. € într-o fabrică de izolare de ţevi

Foto: Shutterstock

Autor: Andreea Neferu

23.11.2012, 00:04 1084

Distribuitorul de ţevi din oţel Comtech Co din Slatina, deţinut de antreprenorul român Constantin Goanţă, a finalizat luna aceasta o investiţie de 5 mil. euro într-o unitate de izolare cu polietilenă a ţevilor din oţel.

"La finalul anului 2010 am luat decizia de a investi în propria fabrică de izolare cu polietilenă a ţevilor pentru transport petrol şi gaze, deoarece costurile de transport pentru efectuarea acestei operaţiuni de la alte fabrici din Europa era mare", a declarat Constantin Goanţă, 52 de ani.
O parte din produsele izolate la Slatina vor ajunge începând din 2013 şi în alte ţări din Europa, Orientul Mijlociu şi nordul Africii. Până în prezent compania a mai realizat exporturi de ţevi în ţările din regiune, însă acestea au avut o pondere redusă în business. Anul viitor, exporturile ar putea ajunge până la cel mult 10% din venituri.
Construcţia unităţii de la Slatina, care va crea 20 de noi lo­curi de muncă, a demarat în luna august a anului trecut, iar din această lună vor fi livrate primele produse. Aproape două treimi din investiţie au fost asigurate din fonduri proprii, în timp ce restul sumei a fost asigurat printr-un credit de la CEC Bank. Unitatea de la Slatina reprezintă o investiţie brown­field, în condiţiile în care 20% din clădirile şi spaţiile de depo­zitare erau deja existente.
Întrebat dacă a fost tentat să apeleze la fonduri europene pentru această fabrică, Goanţă a explicat că procesul de obţinere a finanţării ar fi fost mult mai îndelungat. "Dacă apelezi la fonduri europene, până obţii aprobarea deja nu mai e oportună investiţia. Ar fi durat până la doi ani aprobarea".
Compania Comtech Co a avut anul trecut o cifră de afa­ceri de aproape 24 mil. euro, potrivit datelor de la Minis­terul de Finanţe, urmând ca anul acesta businessul să crească la circa 27 mil. euro. Goanţă estimează pentru anul 2013 o cifră de afaceri în creştere cu circa 20% pentru Comtech Co, avansul urmând să fie generat de deschiderea noii unităţi.
Circa 40% din ţevile livrate de Comtech Co merg către in­dustria de petrol şi gaze, 20% către industria construcţiilor de maşini şi 10% către jucătorii din energie. De altfel, OMV Pe­trom este unul dintre principalii clienţi ai companiei, asi­gu­rând circa 30% din vânzări. Alţi clienţi ai Comtech Co sunt E.ON Gaz, Gaz de France, şantierele navale de la Ga­laţi, Con­stanţa sau Giurgiu şi Energomontaj. Ţevile de oţel distri­buite de Comtech Co sunt achiziţionate de la Tenaris Silco­tub, Arcelor Mittal Galaţi, dar şi de la alţi producători de pro­fil din Slovacia, Cehia, Italia sau Belarus.
Goanţă a înfiinţat Comtech Co în 1997, după ce a preluat activele fostei baze COMAT din Slatina. El mai controlează direct sau indirect alţi doi distribuitori de produse meta­lur­gice: Com Gaz Ploieşti, cu afaceri estimate la 12,5 mil. euro în 2012, şi Q-Steel, cu un rulaj de 5 mil. euro anul acesta.
Piaţa de distribuţie a ţevilor din oţel fără sudură este estimată de Constantin Goanţă la circa 100 mil. euro anul acesta în valoare şi 80.000 de tone în volum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO