Companii

Un antreprenor din turism are afaceri în creştere cu 113% cu un complex turistic din Poiana Braşov

Un antreprenor din turism are afaceri în creştere cu 113% cu un complex turistic din Poiana Braşov

Autor: Mirabela Tiron

29.10.2011, 00:31 3886

"Am început să fac afaceri cu o firmă în construcţii. Prin 1994-1995 am câştigat o licitaţie prin care am făcut proiectare şi execuţie pentru interiorul Băncii Naţionale, unde trebuia să proiectăm sediul Bursei de Valori. Am continuat prin a dezvolta sedii de bănci, dar şi hoteluri pentru alţii. Într-un final am decis să construiesc pentru mine şi familia mea", spune Claudiu Aron. Această decizie de a dezvolta propriile clădiri a fost primul pas în dezvoltarea unei firme, Alpin 2003, cu o cifră de afaceri de 69,7 milioane de lei (16,5 mil. euro) şi un profit de 11,6 milioane de lei (2,7 mil. euro) anul trecut, la un număr de angajaţi de 182 de persoane, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Aceasta este deţinută de MTG Touring Estival, care îi are ca asociaţi pe Roxana şi Claudiu Aron, fiecare cu 50% din acţiuni.

"Am construit în 2003 hotelul K plus K Elizabeth din Bucureşti, pe care l-am vândut unui austriac pentru 5 milioane de euro în 2005." Banii obţinuţi în urma acestei tranzacţii au fost investiţi în modernizarea hotelului de la munte Alpin din Poiana Braşov, cu 150 de spaţii de cazare, care fusese achiziţionat în 2004. Claudiu Aron spune că în urma investiţiilor făcute în acest hotel i-a ridicat clasificarea de la trei la patru stele.

Mai mult, el a început să dezvolte un adevărat complex turistic, construind şi un apart-hotel, restaurante, dar şi un spa.

Vinde apartamente cu 200.000 de euro

Antreprenorul, care mai are afaceri în imobiliare, a investit peste 15 milioane euro în construirea a 114 apartamente de cinci stele într-un apart-hotel, a unui restaurant şi a unui spa. Reamenajarea şi modernizarea complexului Alpin a început încă din 2005.

Cea mai mare parte a investiţiilor, respectiv 14 milioane euro, au fost destinate realizării aparthotelului de cinci stele, 200.000 de euro au fost alocaţi restaurantului şi 700.000 euro spa-ului.

"Din cele 114 apartamente în regie proprie, 80 au fost vândute cu sume între 200.000 şi 300.000 de euro. Proprietarii care stau doar o lună în apartamentele cumpărate, de exemplu, îmi oferă posibilitatea să le închirieze pentru restul anului cu 1.500 de euro pe lună. Eu îi ajut cu închirierea apartamentelor." Apartamentele au două dormitoare, fiecare cu grup sanitar propriu, unul cu cadă jacuzzi, living şi o terasă comună.

Creşterea de 113% a businessului din turism a venit în special din vânzarea acestor apartamente.

"Acest produs, apart-hotel din cadrul complexului, este îmbrăcat în servicii (spa, posibilităţi de divertisment) şi îşi va găsi căutarea oricând. Dacă nu le ofeream servicii clienţilor, nu cumpăra nimeni aparta mente." Claudiu Aron susţine că aceste apartamente scoase la vânzare pentru sume de 200.000-300.000 de euro sunt bani mai buni decât "cei pe care i-ar lua cineva de la bancă".

"Valoarea imobiliară a unui activ este dată şi de nivelul chiriei care poate fi solicitată. Iar proprietarii care cumpără apartamente din acest aparthotel le pot închiria ulterior cu 1.500 de euro pe lună, sumă mai bună decât orice dobândă de la bancă", consideră el.

Claudiu Aron susţine că evoluţia pozitivă a businessului din turism s-a datorat dezvoltării unui complex cu toate facilităţile pentru turişti, de la restaurante la locuri de joacă pentru copii şi un centru spa. El susţine că acest complex este construit după modelul celor din Turcia sau Dubai."Turiştii nu vin dacă nu le oferi şi altceva în afară de cazare. Este necesar să pui la dispoziţie şi facilităţi de distracţie şi relaxare."

Aron este unul dintre cei şase antreprenori din Transilvania care au fost premiaţi la Sibiu în cadrul primei conferinţe "Campioni în business", organizată de ZF în parteneriat cu Enterprise Investors şi BCR şi cu sprijinul Asociaţiei Triple Helix.

"Ne mândrim cu acest trofeu", spune Claudiu Aron, 52 de ani, care a pus o poză cu trofeul chiar pe site-ul complexului turistic pe care îl conduce.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO