Companii

Un furnizor al Kraft si Cadbury face o fabrica de ciocolata la Ghimbav

Un furnizor al Kraft si Cadbury face o fabrica de ciocolata la Ghimbav

Consumul anual de ciocolata in Romania este de 2 kilograme pe cap de locuitor, adica 20 de tablete de 100 de grame

25.02.2010, 23:18 2178

Grupul Rap detinut de omul de afaceri brasovean Radu Popeia,unul dintre furnizorii Kraft Foods, a demarat constructia uneifabrici de ciocolata la Ghimbav in care va transfera o parte dinproductia fabricii Poiana din Brasov.

Investitia s-ar putea situa intre 5 si 10 milioane de euro,potrivit estimarilor ZF.

Kraft a inchis fabrica Poiana din Brasov anul trecut, insa aanuntat ca a externalizat o parte din productia de ciocolata catrefurnizorul sau Rap Group.

In acest moment, Rap produce batoanele de ciocolata Smash sibomboanele Chokotoff din portofoliul companiei americane in incintafabricii Poiana, cu 67 din cei 440 de angajati disponibilizati deKraft in urma renuntarii la operatiunile locale de productie.

Rap Group ar putea lansa propriile sale branduri dupafinalizarea acestui proiect, pe o piata a ciocolatei dominata demultinationale.

Kraft este cel mai mare jucator pe segmentul tabletelor deciocolata, estimat la peste 150 mil. euro, in timp ce Nestle siMars isi disputa primul loc pe piata locala a batoanelor dinciocolata.

Piata totala a ciocolatei este estimata la 250-300 milioane deeuro. Consumul anual de ciocolata in Romania este de 2 kilograme pecap de locuitor (20 de tablete de 100 de grame), spre deosebire deBelgia unde se consuma 5 kilograme.

Reprezentantii Rap Group nu au dat detalii despre investitiaderulata la Ghimbav.

In documentatia depusa in 2008 la Primaria Ghimbav pentruobtinerea autorizatiei de constructie a fabricii de ciocolata seprecizeaza ca investitia Rap in acest proiect este de 10 milioanede lei (circa 2,5 milioane de euro), suma care insa nu includevaloarea liniilor de productie. Investitia totala s-ar putea ridicala peste 5-10 milioane de euro.

Antreprenorii romani au stat departe de piataciocolatei

Singurul antreprenor care se lupta in acest moment cu gigantiiKraft Foods, Nestlé si Mars pe piata ciocolatei este omul deafaceri de origine libaneza Jihad Jabra, care detine impreuna cufratele sau Johhny Jabra compania Supreme Chocolat, producatorulPrimola.

Cea mai mare companie din grupul detinut de Radu Popeia esteRaptronic, furnizor de echipamente de productie pentru industriaalimentara, chimica si farmaceutica.

Cele mai mari fabrici de ciocolata sunt inCapitala

Firma a fost infiintata in 1992, iar printre cele mai recenteproiecte derulate in industria alimentara se numara constructiafabricii de snacks-uri sarate Intersnack din Ghimbav sauretehnologizarea fabricii de ciocolata Kandia din Bucuresti.

Raptronic a avut in 2008 o cifra de afaceri de 10,3 milioane delei (2,8 milioane de euro) si un profit net de 2,7 milioane de lei(0,7 milioane de euro), cu 79 de angajati, potrivit datelorraportate la Ministerul de Finante.

Fabrica Cadbury Romania (fosta Kandia-Excelent) din Bucuresti siunitatea de productie Supreme Chocolat din acelasi oras sunt inprezent cele mai mari fabrici de ciocolata de pe piata romaneasca.Odata cu achizitia Cadbury la nivel international, americanii de laKraft Foods devin proprietarii fabricii Kandia, insa ComisiaEuropeana conditioneaza compania sa vanda activul preluat inRomania pentru a nu ajunge la o pozitie dominanta pe piata locala aciocolatei. Kraft a anuntat ca va vinde fabrica de ciocolata Kandiain urmatoarele sase luni.

Anul trecut, decizia Kraft de a inchide fabrica Poiana dinBrasov a fost motivata de reprezentantii companiei de lipsaoptiunilor de extindere a unitatii in locatia repsectiva.

Cele mai multe din liniile de productie ale fabricii Poiana aufost transferate la finele anului trecut intr-o fabrica a KraftFoods din Bulgaria, astfel incat in acest moment majoritateaproduselor din portofoliul local al companiei americane suntimportate de pe alte piete.

Fabrica Poiana a fost achizitionata de Kraft Foods de la statulroman in anul 1994.

Compania a avut in 2008 afaceri de 156 de milioane de euro lanivel local, cele mai mari vanzari fiind realizate pe piataciocolatei si pe cea a cafelei, potrivit celor mai recenteraportari ale producatorului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO