Companii

Un investitor chinez ar putea prelua activele, stocurile şi mărcile Vinarte

Un investitor chinez ar putea prelua activele, stocurile...

Autor: Liviu Iancu

29.04.2014, 00:00 61

Firma Red Gate din China intenţionează să cumpere cu 3,6 milioane de euro activele Vinarte, firmă aflată în insolvenţă, dar şi stocurile de vin şi mărcile aferente, scoase la vânzare pentru 3,5 milioane de euro, potrivit unui raport al RVA Insolvency, lichidatorul judiciar al producătorului de vin.

Creditorii Vinarte s-au întâlnit vineri şi au aprobat vânzarea activului de la Zoreşti, judeţul Buzău, unde Vinarte deţine un total de 94 de hectare.

"Creditorii au aprobat vânzarea şi am început negocierile cu firma interesată. Estimez că vom semna contractul de vânzare în luna mai", a declarat agenţiei MEDIAFAX Arin Stănescu, proprietarul RVA.

Lichidatorul a reevaluat stocurile de vin aflate în patrimoniul companiei şi mărcile aferente centrului de vinificaţie de la Zoreşti.

Astfel, terenul, construcţiile şi echipamentele sunt evaluate la 1,08 milioane de euro, stocurile de vin la 1,6 milioane de euro, iar valoarea mărcilor care vor fi vândute este cuprinsă între 180.000 de euro şi 770.000 de euro.

Lichidatorul a propus vânzarea în bloc a acestora, prin negociere directă cu un cumpărător identificat, preţul minim de pornire fiind de 3,5 milioane de euro. RVA a anunţat că a primit o ofertă de la firma chineză Red Gate, care are subsidiară în România societatea Chateau de Rouge. Chinezii vor să cumpere activul de la Zoreşti, împreună cu stocurile de vin şi mărcile aferente, pentru 3,63 milioane de euro.

Potrivit RVA, pereţul oferit de firma din China acoperă achitarea datoriilor Vinarte.

Producătorul de vinuri Vinarte din Capitală a cerut în toamna anului 2010 insolvenţa, în încercarea de a opri creşterea penalităţilor la o datorie pe care o avea către stat.

Vinarte exploatează circa 400 de hectare de teren pe trei domenii viticole - Mehedinţi, Dealu Mare (Zoreşti) şi Sâmbureşti.

Cu afaceri de 11,5 milioane de lei în 2012, firma avea, potrivit Ministerului Finanţelor, datorii de 17 milioane de lei (3,8 milioane de euro).

Vinarte este deţinută de mai mulţi oameni de afaceri italieni şi francezi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO