Companii

Un membru PDL al Comisiei pentru Industrii şi Servicii propune subvenţii şi mai mari pentru energia verde, deşi spune că investitorii îşi vor ascunde oricum costurile reale

Autor: Roxana Petrescu

07.09.2011, 13:34 152

Doru Leşe, deputat PDL, membru al Comisiei pentru Industrii şi Servicii, spune că ar fi indicată o creştere a subvenţiilor pentru investitorii în energie verde, deşi companiile de profil vor primi în următorii ani peste 10 miliarde de euro printr-o schemă de sprijin, sumă care va fi suportată de consumatorii finali de energie electrică prin creşterea facturilor.

Mai mult, deşi Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) spune că dacă va exista o supracompensare a acestor investiţii, subvenţiile ar putea fi reduse, Leşe caracterizează aceste declaraţii ca fiind simple "accese de sinceritate" şi este de părere că niciodată nu se va putea vorbi de supracompensarea acestor proiecte din cauza faptului că oricum investitorii îşi vor creşte artificial costurile pentru a se încadra în anumite praguri de rentabilitate stabilite.

"Nimeni nu doreşte să reducă numărul de certificate verzi. Poate chiar ar trebui să dăm mai multe certificate. Aceste investiţii nu vor fi niciodată supracompensate pentru că investitorii îşi vor mări artificial costurile reale", a spus Leşe.

Declaraţiile vin în contextul în care reprezentanţii ANRE au explicat că dacă în cazul monitorizării proiectelor din energie verde se va constata o supracompensare a acestor investiţii prin schema de sprijin agreată de România şi avizată de Comisia Europeană, autorităţile române au dreptul de a ajusta această schemă chiar până la eliminarea subvenţiilor.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24