Companii

Un nou boom prinde contur: 39 de proiecte de 300 mil. euro aşteaptă lumina soarelui pentru a face energie

Un nou boom prinde contur: 39 de proiecte de 300 mil. euro aşteaptă lumina soarelui pentru a face energie

Autor: Roxana Petrescu

02.01.2012, 08:17 2584

Estimările specialiştior potrivit cărora energia solară ar putea să fie noul boom după cea eoliană în materie de regenerabile încep să prindă contur, la finalul lunii noiembrie 39 de astfel de proiecte în valoare de circa 300 de milioane de euro având contractele de racordare la reţea, etapă de avizare după care pot începe lucrările.

În total, capacitatea acestor proiecte este de aproape 121 de MW, principalul magnet pentru investitori fiind schema de sprijin foarte generoasă pusă la dispoziţie de statul român.

Până acum, datele publicate de Transelectrica arată că cele mai căutate zone de investitori sunt judeţele Bistriţa Năsăud, Ialomiţa, Prahova şi Satu Mare.
Cele mai mari proiecte de aceste gen ar trebui să intre în funcţiune în mai 2012 şi sunt localizate în Prahova, având o capacitate de 9,8 MW, respectiv 9,5 MW. Ambele investiţii ar urma să fie realizate de către compania Varokub.

Potrivit datelor disponibile, investiţia pentru instalarea unui MW de panouri fotovoltaice este cuprinsă între 2-2,5 milioane de euro.

Dincolo de preţul în scădere pentru acest tip de tehnologie, un alt factor îi mână pe investitori spre parcurile solare: schema de sprijin prin care primesc 6 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în reţea. Acum preţul unui certificat este de 55 de euro, energia solară fiind cel mai mare beneficiar al schemei de sprijin pentru regenerabile construită de statul român. În comparaţie cu energie solară, cea eoliană este recompensată numai cu 2 certificate.

În România, la fel ca în toate ţările membre ale UE care au ales promovarea energiei regenerabile, guvernele au venit cu anumite scheme de sprijin. Cum proiectele de energie verde sunt mai costisitoare faţă de cele convenţionale iar la nivel european s-au stabilit ţinte privind ponderea energiei regenerabile până în 2020, statele au fost obligate să promoveze anumite scheme-suport pentru investitorii din acest domeniu. În cazul României s-a mers pe varianta certificatelor verzi. Astfel, fiecare MWh de energie verde produs este recompensat cu un anumit număr de certificate verzi, în funcţie de tehnologie, a căror valoare variază în intervalul 27-55 de euro. Acest certificat verde este vândut de către producător spre furnizorii de energie, aceştia din urmă fiind obligaţi să aibă anumite cote de energie regenerabilă în coşul livrat clienţilor. Dovada îndeplinirii acestor cote este dată chiar de numărul de certificate verzi achiziţionate. Însă, cum acest lucru presupune nişte costuri pentru furnizorul de energie, companiile de profil le vor transmite mai departe în facturi, consumatorii fiind cei care suportă la final toată această schemă de sprijin. În plus investitorii mai câştigă şi din comercializarea energiei produse pe piaţa liberă, acolo unde încasează preţul dictat de cerere şi ofertă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO