Companii

Un nou gazoduct intre Rusia si Europa Occidentala

31.08.2000, 00:00 17



Grupul rus Gazprom si patru dintre principalii sai clienti europeni au creat cu ocazia unei reuniuni care a avut loc la Paris, un grup de studii pentru a examina proiectul unui nou gazoduct catre Europa Occidentala, prin Belarus si Polonia, a anuntat compania Gaz de France (GDF).

In afara Gazprom si a Gaz de France (GDF), grupul de studii, insarcinat cu examinarea aspectelor tehnice, financiare si economice ale proiectului, reuneste companiile Ruhrgaz si Wintershall din Germania, dar si distribuitorul italian de gaze naturale SNAM, filiala a ENI, a precizat purtatorul de cuvant al GDF.

Rusia exporta peste 120 miliarde de metri cubi de gaze pe an printr-un gazoduct care tranziteaza in prezent Ucraina. Acest stat este, insa, acuzat de Moscova de sustragerea unor cantitati importante de gaze si de intarzieri la plata datoriilor.

Gazprom, care si-a marit exporturile catre Europa, incearca sa dezvolte o ruta de transport situata mai spre nord, pentru a putea livra gaze pe noi piete. Acest gazoduct, care ar servi mai ales la transportul gazelor catre Olanda si Italia, ar putea transporta intre 25 si 30 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an. Costul de constructie este estimat la un miliard de dolari.

Ruta nordica va fi mai scurta pentru exportul gazelor exploatate in Siberia, subliniaza GDF. Trecerea prin Ucraina s-ar justifica, in schimb, pentru gazele provenite din Marea Caspica si Ural.

In luna iulie, guvernul polonez a afirmat ca este de acord cu proiectul de constructie a unui nou gazoduct, cu conditia ca acesta sa nu ocoleasca Ucraina, aliat strategic al Poloniei.

In conformitate cu un acord incheiat in anul 1993 intre Moscova si Varsovia, o prima conducta, cu o capacitate limitata, transporta deja catre Germania gaze provenite din peninsula rusa Iamal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO