Companii

Un posibil "nou" jucator in cursa pentru Petrom: MOL & PKN Orlen

03.11.2003, 00:00 18

Discutiile privind fuziunea grupurilor petroliere MOL (Ungaria) si PKN Orlen (Polonia), doi dintre candidatii ramasi in cursa pentru preluarea SNP Petrom, au ajuns acum la nivelul autoritatilor dintre cele doua state. Fuziunea celor doua companii in vederea crearii unui lider pe piata carburantilor din Europa Centrala, cu o capitalizare de circa 6 mld. $, sunt in curs, dupa cum au lasat sa se inteleaga oficiali din Ungaria si Polonia, citati de saptamanalul economic polonez Warsaw Business Journal.
Dupa incheierea discutiilor de saptamana trecuta dintre ministrul Trezoreriei din Polonia, Piotr Czyzewski si ministrul ungar de finante, Csaba Laszlo, un comunicat dat publicitatii nu a mentionat nici unul dintre grupurile petroliere, insa a vorbit despre faptul ca cei doi oficiali "au discutat detaliat probleme din sectorul energetic". Compania poloneza a semnalat ca are in vedere un schimb de participatii si o societate mixta inainte de a realiza o fuziune integrala, pina in 2006.
Tadeusz Soroka, subsecretar de stat in cadru Trezoriei poloneze, anunta recent ca pana la finele lunii octombrie va fi "trasa o concluzie despre crearea unui concern central european al carburantilor", citat de publicatia poloneza Publicatia mai precizeaza ca background a€“ul discutiilor dintre MOL si PKN este afacerea in jur de 1 mld. $, reprezentata de preluarea pachetului de 51% din actiunile Petrom, cea mai mare companie de pe piata romaneasca, in cadrul careia cele doua grupuri ar putea depune o oferta comuna.
MOL si PKN sunt selectate pe lista scurta a investitorilor asteptati sa depuna oferte tehnice si neangajante (fara pret) pentru Petrom, pana pe 10 noiembrie. In total, 11 companii sunt cuprinse pe lista scurta, din care mai fac parte grupurile americane ConocoPhilips, Occidental, Alon, compania italiana ENI, OMV (Austria), Glencore (Elvetia), Gazprom (Rusia) sau compania ruso-britanica TNK BP.
Statul vinde direct 33,34% din titlurile Petrom, viitorul proprietar al companiei trebuind sa participe la o majorare de capital pentru a detine 51%. Incheierea procedurilor de privatizare este prevazuta pentru 31 martie 2004.
Petrom are o o cifra de afaceri anuala de 2,2 mld. $ si un profit net de 69 mil. $, la un numar de aproximativ 57.000 de angajati. La bursa din Bucuresti, ultima cotatie a titlurilor Petrom este de 1.390 lei/actiune, pret la care capitalizarea companiei este in jur de 1,6 mld. $.
adrian.mirsanu@zf.ro



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO