Companii

Unilever va exporta si in Vest ce produce in Romania

30.06.2003, 00:00 99

Bunurile fabricate de concernul anglo-olandez Unilever in Romania vor fi exportate incepand din septembrie si in Europa de Vest, a declarat Ziarului Financiar Martina Kastler, presedintele Unilever South Central Europe.
"In prezent, compania investeste cateva milioane de dolari pentru extinderea capacitatilor de productie pe care le detine in Romania, ale caror produse sunt exportate, pentru moment, doar in tarile est-europene", a precizat Kastler.
Unilever a investit, din 1995 pana la sfarsitul anului trecut, circa 100 de milioane de dolari pe piata romaneasca. Compania a preluat in urma cu opt ani fabrica de detergenti Dero din Ploiesti si a efectuat lucrari de modernizare in valoare de peste zece milioane de dolari si produce acolo detergenti (Omo, Bona, Dero Surf) si produse de curatenie.
In 2000, Unilever a fuzionat pe plan international cu grupul Bestfoods, integrand ulterior operatiunile din Romania ale concernului american, care producea gama Knorr intr-o fabrica din Otopeni.
Tot in 2000, Unilever a mai facut un alt pas in extinderea pe piata romaneasca - achizitionarea fabricii de margarina Precomb din Targu Mures, care produce in prezent marcile Rama si Delma.
Recent, Unilever a semnat un parteneriat cu Quadrant Amroq Beverages, imbuteliatorul Pepsi si Prigat, care va produce si distribui in Romania Lipton Ice Tea.
Cu sediul la Bucuresti, Unilever South Central Europe conduce activitatile de productie si comercializare ale produselor grupului Unilever, printre care marcile Omo, Dero, Cif, Domestos, Rexona, Axe, Dove, Rama, Delma si Lipton, in Romania, Albania, Bulgaria, Bosnia si Hertegovina, Macedonia, Republica Moldova si Iugoslavia.
Grupul anglo-olandez Unilever este unul dintre cei mai importanti producatori de bunuri de consum si se plaseaza pe locul al treilea in randul companiilor din industria alimentara, dupa Nestle (Elvetia) si Kraft Foods (Statele Unite). Anul trecut, grupul a obtinut o cifra de afaceri de 48,7 miliarde euro.
In Romania, Unilever a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de circa 120 milioane de euro si estimeaza pentru acest an o crestere de peste 10%.
"Anumite marci vor realiza cresteri semnificative, cum ar fi Dove, care a inregistrat pana acum aproape o dublare a vanzarilor, in timp ce brandurile prezente pe piete mai mature, cum ar fi detergentii, vor consemna o crestere de 5-7%", a precizat Kastler.
In afara de relansarea Lipton Ice Tea, Unilever a mai lansat in acest an pe piata romaneasca gama de produse de ingrijire Sunsilk. bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO